• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Razno

DEFINICIJA SODOBNEGA PROSTOVOLJNEGA GASILCA

Kaj je naloga sodobnega prostovoljnega gasilca? Veliko ljudi si zastavi to vprašanje in vsak ima o tem ustvarjeno svoje mnenje. Je to sodobni zabavljač? Folklorni ostanek preteklosti? Morda celo pijanček, ki živi samo za gasilske veselice in večerno druženje? Kaj so govorice in kaj realnost?

Sodobni prostovoljni gasilec je veliko več kar se morda ponuja navzven na prvi vtis in govorice. Ljudje niti ne vedo, da v Sloveniji večino dejavnosti na področju zaščite in reševanja pokrivajo gasilci, tako poklicni kot prostovoljni. Poklicni gasilci nosijo veliko težo, vendar ne smemo zanemariti dejstva, da so prostovoljni gasilci enako pomembni, če ne v nekaterih primerih celo pomembnejši. Zavedati se moramo, da so poklicni gasilci stacionirani samo v večjih mestih Slovenije in če ne upoštevamo Gasilske brigade Ljubljana, kjer je v eni izmeni gasilcev 30, je drugod ta številka dosti manjša. Sedaj se lahko vprašamo: Teoretično, če pride že samo do dveh ali treh hudih nesreč istočasno, poklicni gasilci že niso več zmožni sami rešiti celotne situacije. Kakšni pa so šele pogoji v odročnih predelih, kjer so poklicni gasilci uro vožnje stran? Če bi v tem primeru ne imeli prostovoljnega gasilstva, s čim bi lahko zagotavljali varnost oseb, njihovega premoženja, živali, kulturne dediščine ter narave na takih območjih?

Velik pomen prostovoljnega gasilstva se pokaže tudi pri nesrečah večjih razsežnosti, kot so to veliki gozdni požari, potresi, poplave in masovne prometne nesreče, nepogrešljivi so na področju izobraževanja in vzgoje mladine ter še bi lahko naštevali. Iz tega lahko sklenemo, da je uspešnost slovenskega gasilstva ter celotnega sistema zašite in reševanja tako rekoč odvisna od prostovoljnega gasilstva ter njenih članov.

Uspešnost vsake prostovoljne gasilske organizacije je močno odvisna od sposobnega vodstva, ki mora znati voditi gasilsko barko, kot da pluje po najhujši nevihti. Znati mora uskladiti želje in realnost, pluti po razburkanem morju politike, financ, med zahtevami države ter občine. Vse napore mora vložiti v to, da se izpelje zastavljene plane za kar je potrebno znanje, iznajdljivost, odrekanje prostemu času ter trdo delo. Pri tem pa je kolektivno sodelovanje mladih zagrizenih članov ter izkušenejših starejših ključ do uspeha.

Kakšni so torej rezultati analize vodenja in delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Loka pri Mengšu? Morda bi moral to oceno podati nekdo drug, ki bi bil bolj nepristranski, vendar vseeno ne moremo spregledati dejstva, da nam gre prav presneto dobro za društvo prve kategorije! S pomočjo občine in sovaščanov nam je uspelo zgraditi nov gasilski dom v katerem imamo tri odlična vozila. Vozilo za prevoz moštva, terensko vozilo za gašenje gozdnih požarov ter našo najnovejšo pridobitev, tovorno vozilo Mercedes Atego 4×4 AF, GVC 16/25. S takim sodobnim voznim parkom, vrhunsko opremo in kvalitetnim operativnim kadrom smo lahko kos domala vsaki nadlogi, ki bo pestila našo domačo vas in njeno bližnjo okolico.

Kakšna pa je definicija loškega gasilca – operativca? Na prvi pogled sodobni norec, ki sredi noči v pižami in copatih, v spodnjih hlačah izpod tuša, napol obrit, od žene, dekleta ali iz službe pridrvi z žarom v očeh, razbijajočega srca, poln adrenalina na intervencijo z ročno pred gasilski dom, skoči v gasilsko zaščitno obleko, zagrabi čelado ter z gasilskim vozilom in modrimi lučmi oddrvi na pomoč. Na drugi pogled smo čisto običajni fantje in dekleta, ki smo ponosni na to, da smo gasilci in z veseljem pomagamo tistim, ki našo pomoč potrebujejo. Ogromno ur, za katere ne dobimo nobenega plačila, prebijemo v gasilskem domu, kjer poskušamo postoriti čim več sami, da prihranimo vsak evro, ki bi nam lahko prišel prav kje drugje, udeležujemo se dodatnih tečajev in izobraževanj, da bi bilo naše operativno znanje na čim višji strokovni ravni, saj so se časi spremenili ter so tehnika in metode gašenja kompleksnejše in zahtevajo več strokovnega znanja kot včasih, poleg tega pa gasilstvo prevzema vedno več in več nalog na področju zaščite in reševanja.

Kljub vsemu se mnogim naše delo zdi izguba časa, saj ne prinaša klasičnih dobrin sodobnega potrošniškega, individualistično nastrojenega kapitalističnega sveta, a prinaša druge, ki jih slednji niti ne razumejo in jih nikoli ne bodo, saj se jih ne da kupiti z denarjem. To je nepopisen občutek veselja in zadovoljstva ob tem, ko vidiš, da si nekomu pomagal v trenutku stiske ter mu morda celo rešil življenje. Tisti hvala iz srca nam pomeni več kot lahko kadarkoli kupi denar in nam daje razlog, da s svojim delom nadaljujemo ter nam ni žal vsake ure, ki smo jo vložili v to, da bi bili še boljši in uspešnejši gasilci.

Kaj je torej realna definicija sodobnega prostovoljnega gasilca? Dosti več kot samo to kar se vidi na gasilski veselici.

D.B.

ZAKAJ SMO TU? Film gasilskega poslanstva ter življenja gasilca, 17.6.2009

Vse to in še več si lahko ogledate v kratkem gasilskem filmu, ki je zakrožil (v taki ali drugačni obliki) po internetu med mnogimi Slovenci in Slovenkami z upanjem, da se prikaže prava podoba in vrednote sodobnega poklicnega in prostovoljnega gasilstva v Sloveniji ter naše delo, ki je že daleč preseglo razne stereotipe o “gasilcih pijancih” ter podobnih oznakah in etiketah, ki nas preganjajo iz preteklosti. Nikoli ne reci nikoli, morda boš našo pomoč potreboval že danes in takrat se boš spomnil, kdo ti je v stiski priskočil na pomoč!

Za ogled filma klikni na naslov: Gasilci – resnica, ki se zareže v srce (vir:http://www.youtube.com/watch?v=iu5C-XdUhFk).

Za vse, ki ste istega mišljenja kot mi in bi vi ali vaši otroci radi sodelovali pri našem poslanstvu, vas vabimo, da se nam pridružite!

D.B.

Ni dogodkov.