• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Zapustil nas je član Franc Hren, 14.7.2021

Dodano: 18.07.2021

V sredo, dne 14. julija 2021 se je med vaščani in člani gasilskega društva razširila vest, da je svoje življenjsko popotovanje v 88. letu zaključil Franc Hren.
Pokojni France se je rodil v 14. januarja 1934 v zakonu mame Frančiške in očeta Franceta. Odraščal je v zares številčni družini, saj je imel štiri brate in sedem sestra. V začetku so živeli na Homcu, kasneje pa so se preselili na mengeški hrib, Gobavico. Tam so malo pod vrhom sezidali hišo. Marsikdo ob sprehodu na hribu, ko gre mimo njihove domačije, ne ve oziroma ne sluti, da je tod bivala 14 članska družina. Prav gotovo niso živeli v izobilju, imeli pa so bogastvo, starševsko ljubezen in medsebojno povezanost, da so premagovali življenjske razmere v obdobju druge svetovne vojne in po njej. Prav tako so morali že v otroških letih poprijeti za kmečka opravila, da so pomagali staršem.
France je po osnovni šoli šel v uk za mizarja v Tovarno pohištva Stol na Duplici. Po odslužitvi vojaškega roka se je zaposlil v tovarni LIP Radomlje. Tam je spoznal bodočo ženo Frančiško Mav iz Loke s katero sta se kasneje poročila. Po nekaj letih sta oba prezaposlila v Tovarno glasbil Melodija v Mengšu. Tam je bil zaposlen do upokojitve v letu 1990. V zakonu sta se jima rodili otroci: Srečo, Frane in Martina. Družinsko gnezdo sta si spletla na dvorišču Mavove domačije v Loki.
France je že med delom v lesni proizvodnji občutil, kako pomembno je biti dobro pripravljen za gašenje požara, za katerega nastanek je bilo v tej panogi mnogo priložnosti. Tako se je že kmalu priključil t.i. tovarniškim gasilcem v podjetjih, kjer je bil zaposlen. Po nastanitvi v Loki, pa je v letu 1968 vstopil v vrste našega društva. Od leta 1975 do 1998 je bil član upravnega odbora in vmes v letih 1980 do 1984 tudi hišnik društva. Z izobraževanjem na področju gasilstva si je v letu 1996 pridobil čin nižji gasilski častnik. S svojim strokovnim znanjem je veliko pripomogel pri obnovitvenih delih v gasilskem domu in novozgrajeni orodjarni. Prav tako je z vodenjem gasilskih desetin podmladka prenašal gasilsko znanje na mlajše generacije. Žal ga je v letu 1997 prizadela možganska kap in ga kasneje priklenila na invalidski voziček. Še vedno pa je ohranjal stike z društvom preko obiskov članov v božičnem času in bil vesel priložnostnega darila in koledarja.
Za svoje delo v društvu je prejel značko za 60-letno delo v društvu, priznanji gasilske zveze III. in II. stopnje, ter v letu 2003 plaketo gasilskega veterana.
Dragi France, zahvaljujemo se ti za vse, kar si storil v dobro društva in tako posredno tudi vasi Loka pri Mengšu. Mirno počivaj ob vznožju mengeškega hriba, kateri ti je vrsto let pomenil dom in dajal varno zavetje.
Ob tvoji smrti izrekamo ženi Frančiški, sinovoma Srečku in Franetu in hčerki Martini z družinami, sestram ter ostalemu sorodstvu, iskreno sožalje.

Pokojnega člana smo pospremili k zadnjemu počitku v torek, 20.7.2021 ob 15. uri na pokopališču v Mengšu.

Gasilci: Sedeljšak Slavko, Urbanc Franc, Urbanc Miro, Urbanc Branko, Posavec Darko, Repanšek Marjan, Zupan Martin, Kveder Anže, Petrič Peter, Lagoja Franc, Cimerman Stane, Čebulj Zdravko in Jenčič Sašo.

Ni dogodkov.