• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Zapustil nas je častni član Franc Bergant, 4.1.2021

Dodano: 09.01.2021

Francetu Bergantu v spomin

Sredi decembra smo bili seznanjeni, da si končno le dobil termin in prostor za izvedbo operacije na srcu, ki ti je v zadnjih letih ponagajalo pri vsakodnevnih opravilih. V ponedeljek  4. januarja 2021 v poznih večernih urah, pa je prenehalo biti tvoje plemenito srce.

»Večna luč« na gasilskem domu in črna zastava pred njim nas ob vsakem pogledu opominjata na izgubo resnično velikega in srčnega dolgoletnega člana in častnega člana – gasilca, Franca Berganta.

Pokojni France, z že dopolnjenimi 88-timi leti si  tako rekoč do zadnjega bil aktivni član našega društva. Seveda so se tvoje aktivnosti prilagajale letom starosti, vendar ti duh pripadnosti društvu ni dajal miru in si se vedno rad odzval vabilu.

V društvo si se včlanil v letu 1949 po zgledu očeta Ivana-Janeza, ki je bil v letu 1933 med ustanovnimi člani našega društva. Vseskozi si zgledno sodeloval pri večini operativnih in gospodarskih dejavnosti, ki so se izvajale, da je društvo lahko delovalo in tudi raslo ter napredovalo. V letih od 1971 do 2008 si 26 let sodeloval tudi v upravnem odboru. Prav gotovo bi na prste ene roke lahko prešteli prireditve-veselice, kjer nisi aktivno sodeloval, pa še to je bilo zaradi neodložljivih obveznosti. Še več, po tvojem zgledu se je v društvo včlanila tudi žena Zofija in ti bila v pomoč. Tudi ostali člani družine so imeli v očetu in staremu očetu zgled, da so tudi oni pristopili v naše vrste. Verjetno je prav širša družina Bergant bila ena največjih »družin«, po številu članov, ki ji pripadajo, v našem društvu.

Poleg ostalih sprotnih zadolžitev si bil v letu 2003  imenovan za praporščaka in to dolžnost vestno izpolnjeval, dokler so ti življenjske moči to še dopuščale. Zaradi tvojega resnično velikega prispevka v dejavnosti društva in za zgled mladim članom, si v letu 2013 prejel listino z nazivom »Častni član«. Resnično si bil ponosen na svoje dolgoletno članstvo in tudi tako predstavljal društvo v kraju ter občini kot tudi izven.

V obdobju svojega delovanja si opravil tudi nešteto priložnostnih voženj s svojim traktorjem. Prav poseben pečat v društvu pa si pustil z resnično nesebičnim delom pri izgradnji novega gasilskega doma, ki je potekalo v letih 2006 – 2008. Skupaj s nekaj pomočniki, tudi člani, si izdelal omete v velikem delu stavbe ter tako društvu prihranil mnogo finančnih sredstev. Tudi v obdobju veterana, si bil vrsto let redni član tekmovalne ekipe na občinskih in regijskih tekmovanjih.

Prejel si vrsto odlikovanj oz. priznanj.  Priznanja Gasilske zveze III., II. in I. stopnje, Gasilsko odlikovanje III. stopnje, plaketo veterana, ter značko za dolgoletno delo – 70 let.

Ob vsej tej tvoji gasilski dejavnosti, pa si bil vesten delavec v podjetju Slamnik, pa zelo tenkočuten in skrben družinski oče. S svojo močno voljo si obdeloval svoje in še vrsto drugih njiv in prideloval krmo za živali in prepotrebno hrano za svojo veliko družino.

Pesnik Simon Gregorčič je zapisal:
Pomlad bo na tvoj vrt prišla
in čakala, da prideš ti,
in sedla bo na rožna tla
in jokala, ker te ni.

Dragi France, naj ti bo lahka slovenska zemlja, ki si jo tako ljubil, mirno počivaj.

Ob tvoji smrti izrekamo ženi Zofiji, hčeram Sonji, Lidiji in Jani z družinami, bratu Pavletu in ostalemu sorodstvu, iskreno sožalje.

Pokojnega častnega člana Franceta smo pospremili k zadnjemu počitku v sredo, 20.01.2021, ob 14.00 uri, na pokopališču v Mengšu.

Gasilci: Andrej Bizjak, David Bizjak, Andrej Brojan, Miro Urbanc, Franci Urbanc, Branko Urbanc, Anže Kveder, Darko Posavec, Martin Zupan, Slavko Sedeljšak, Urban Ručigaj, Franc Lagoja, Franc Malus, Janez Urmaš in Sašo Jenčič.
Foto: Marko Kocjan

Ni dogodkov.