• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

INTERVENCIJA: Pomoč z AED na Dobenu, 26.12.2020

Dodano: 26.12.2020

V soboto, 26.12.2020, ob 14:45 uri smo bili preko Regijskega centra za obveščanje Ljubljana aktivirani na pomoč z avtomatskim eksternim defibrilatorjem (AED). V gozdu za Dobenom 55 se je pred svojci nenadoma zgrudil pohodnik.

Zaradi hitrejšega dostopa bo lokacije smo najprej izvozili z GVGP-1 in najnujnejšo opremo za reanimacijo, kasneje pa še z GVC 16/25. Pozivu na pomoč se je odzvalo 13 gasilcev. Med vožnjo na kraj smo z ReCO-112 Ljubljana pridobili informacijo, da se nenadno oboleli nahaja globje v gozdu za objektom, njegove lokacije pa zaradi tehničnih omejitev v danem trenutku ni bilo možno določiti natančneje kot na radij enega kilometra. Skupaj z reševalci NMP Domžale in Reševalne postaje UKC Ljubljana, ki so bili v stalni telefonski zvezi z osebami pri bolniku smo pričeli s težkim iskanjem po gozdnem področju razgibanega in zaraščenega terena, pri čemer smo se zanašali zgolj na okvirno znano smer in glasne klice na pomoč. Dodatno upanje je vlivala informacija, da so najožji člani družine izvajali temeljne postopke oživljanja po navodilih, ki so jih prejemali od SNMP, ki je prevzela telefonski klic. Ko smo pohodnika našli so reševalci NMP takoj nadaljevali z reanimacijo in nudenjem prve pomoči. ReCO-112 Ljubljana smo nemudoma sporočili točno GPS lokacijo dogodka, ki jo je posredoval posadki aktiviranega helikopterja Slovenske vojske, s katerim je priletela dežurna ekipa GRS zdravnik – letalec in gorski reševalec, ki sta se s pomočjo vitla na zrakoplovu spustila neposredno na mesto dogodka. Na kraj so prišli tudi pripadniki GRS Kamnik in GRS Ljubljana za pomoč pri iskanju in transportu pohodnika in policisti PP Domžale, ki so opravili ogled. Stekle pa so tudi priprave na urgentni transport bolnika s helikopterjem v UKC LJ. Navkljub izjemnemu trudu svojcev in reševalcev NMP reanimacija ni bila uspešna in je oseba preminila. Skupaj s pripadniki GRS Kamnik smo preminulo osebo prinesli iz gozda, kjer smo jo predali pogrebni službi.

Svojcem izrekamo iskreno sožalje.

Priporočila: Ob klicu v sili na številko 112 ostanite mirni, dosledno sledite navodilom operaterja in strokovnih služb ter ne prekinite telefonskega klica z operaterjem! Med prihodom reševalcev do vas ste edini vir informacij, ki jih reševalne službe nujno potrebujejo.

Gasilci: Andrej Bizjak, Andrej Brojan, Urša Brumec, Kaja Ručigaj, Sašo Jenčič, Urban Ručigaj, Franc Skok, David Bizjak, Jan Potočnik, Domen Pirnat, Nejc Loboda, Primož Premk, Boštjan Čebulj




Ni dogodkov.