• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Pogreb člana PGD Loka pri Mengšu JOŽETA BROJANA, 27.10.2017

Dodano: 28.10.2017

Dragi Jože Brojan,

člani društva in drugi vaščani, smo obnemeli ob ponedeljkovi vesti o tvojem nenadnem odhodu, prav ob zaključku 66. leta življenja. Še v soboto smo se v večjem številu s sosednjimi društvi zbrali pri vsakoletni gasilski maši v loški cerkvici, za katero si kot gasilec in ključar cerkvice skrbno pripravil vse potrebno, da je slovesnost potekala nemoteno.

Rodil si se 24. oktobra 1950 kot tretji izmed štirih otrok v družini. Po končani osnovni šoli si se podal v uk za avtoličarja k mojstru Alojzu Veseliču v Mengeš. Poklicno izobraževanje si uspešno zaključil in opravljal svoj poklic v več delovnih sredinah, nazadnje v podjetju Aerodrom Ljubljana, do upokojitve v letu 2010. Z ženo Marjano sta ustvarila topel dom za družino, na vrtu rojstne hiše. Prijeten dom sta zapolnila hči Barbara in sin Andrej. Tudi po poroki hčere in sina, sta mladi družini z vnuki vedno našli varno zavetje pri očetu in dedku.
V gasilske vrste si vstopil kot pionir pri rosnih osmih letih. V letu 1968 si opravil osnovni tečaj za gasilca in kasneje še nadaljevalni tečaj. S sodelovanjem v gasilski operativi si nesebično opravljal dela v reševalnih akcijah, kot tudi delovnih akcijah za potrebe društva, saj si bil 16 let tudi podpoveljnik. Ko je društvo nabavilo večje gasilsko vozilo, si kot voznik z izpitom C kategorije vrsto let vestno opravljal tudi to dolžnost. Prav gotovo je bila posnemanja vredna tvoja želja po ureditvi novega, bolj primernega doma za potrebe gasilskega društva s prepotrebnimi prostori tudi za drugi dve društvi v vasi. Ob tem si nam v času, ko je bil stari dom porušen, nov pa v gradnji, dajal zavetje in prostor za seje, ki smo jih imeli v vašem domu. Vseskozi gradnje si tvorno sodeloval in v mnogo čem pripomogel, da smo se po dobrem letu že vselili v nov dom in ga ob 75. obletnici društva v letu 2008 tudi predali v uporabo. Vestno si beležil dogajanja tako v našem društvu, kot tudi širše v rodni vasi, ter jih s tenkočutno slovensko besedo objavljal v občinskem glasilu. Kar vrsto let je v sleherni številki Mengšana bil vsaj en tvoj tekstovni in slikovni prispevek. Tudi zapis o sobotni maši za pokojne in še žive gasilce v loški cerkvi si imel v ponedeljek že dokončan, žal pa te je smrt presenetila in ga je morala na uredništvo poslati tvoja življenjska sopotnica Marjana.
V društvu smo že dlje časa načrtovali pripravo kronike. Naposled smo se ob 80-letnici lotili priprave kronike oz. zbornika. Prav ti si z velikim veseljem in žarom sprejel delo v uredniškem odboru. V zborniku z naslovom »Loka pri Mengšu v objemu časa« si zapustil neizbrisen pečat z opisom cerkve sv. Primoža in Felicijana, o rojevanju in delovanju Kulturnega društva Antona Lobode in izborom ter opisom znanih Ločanov. Občina Mengeš je uredniškem odboru v letu 2014 podelila priznanje Znak občine Mengeš. Že desetletje prej, v letu 2003 pa si prejel Srebrno priznanje občine Mengeš v znak aktivnega delovanja v obeh društvih.
Predolg spisek bi bil, če bi hoteli naštevati vsa tekmovanja, katerih si se udeležil že v pionirskih vrstah, kasneje pa v mladinskih in članskih desetinah. Tudi kot član veteranske ekipe si sodeloval dokler ti je zdravstveno stanje to dopuščalo. Neštetokrat smo se veselili uspehov, bila so tudi razočaranja, toda vedno si z optimizmom in voljo pristopil ob novih izzivih. Ob tem si ostalim članom desetine dajal zgled ter jih bodril na nastopih. Svoje znanje in veščine si uspešno prenašal na nove generacije gasilcev in gasilk v našem društvu, ter kot mentor vrsto let vodil različne desetine. V letih 1969 do 1975, ter 1980 do 1990 si bil tudi član UO. Za prizadevno delo v gasilskih vrstah si bil nagrajen s Priznanjema gasilske zveze III. stopnje ter I. stopnje. Prejel si tudi Gasilsko odlikovanje III. stopnje, ter Značko za dolgoletno delo za 50-let dela v društvu. V letu 2013 ti je bila podeljena tudi Plaketa gasilskega veterana. S ponosom in častno si nosil gasilsko uniformo na raznih prireditvah in slovesnostih.

Dragi Regalov Jože,
v imenu PGD Loka pri Mengšu se ti zahvaljujemo za tvoje delovanje in neprecenljiv prispevek v delu društva. Ženi Marjani, hčerki Barbari in sinu Andreju z družinama, bratu in sestrama z družinami izrekamo iskreno sožalje.

Svojo svojo zadnjo knjigo, z opisom cerkvice sv. Primoža in Felicijana si naslovil: »Kjer duša najde svoj mir«. Upamo in verjamemo, da si je tvoja duša že našla večni mir in pokoj. Tvoja dela bodo vsem nam obveza in vodilo, da delo v društvu nadaljujemo. To je bilo prav gotovo tudi tvoje vodilo in želja, saj sta v naše vrste, poleg druge generacije, že vključena tvoja vnuka Miha in Žiga.

Pokojnega člana smo pospremili k zadnjemu počitku v petek, 27.10.2017, ob 16.00 uri, na pokopališču v Mengšu. Pogreba se je udeležilo pet prostovoljnih gasilskih društev, poleg našega še PGD Mengeš, PGD Topole, PGD Trzin, PGD Jarše–Rodica in PIGD Lek skupno 59 gasilcev.

Gasilci PGD Loka v uniformah: Andrej Bizjak, David Bizjak, Anže Kveder, Domen Pirnat, Miro Urbanc, Franc Urbanc, Robert Ručigaj, Anže Gorjup, Sašo Jenčič, Brane Urbanc, Peter Petrič, Stane Cimerman, Marko Jerič, Boštjan Pesrl, Franc Bergant, Darko Posavec, Franc Lagoja, Franc Malus, Janez Galjot, Slavko Sedeljšak, Žan Mark Loboda, Žan Luka Burgar in Boštjan Čebulj.

Priprava malice za gasilce: Sedeljšak Brigita.

Ni dogodkov.