• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Gasilski dan v Loki, 9. 10. 2015

Dodano: 09.10.2015

V petek, 9. 10. 2015, je v športnem parku v Loki potekal GASILSKI DAN V LOKI. Namen dneva je bil pokazati vaščanom kako pravilno ravnati v različnih primerih požarov. Po končanih prikazih smo izvedli še gasilsko vajo na brunarico, s katero smo pokazali naše operativno delo.
Najprej smo prikazali kako ravnati v primeru, da nam zagori olje na štedilniku. Gorečega olja NIKOLI ne gasimo z vodo (glej videoposnetek). Najlažje goreče olje pogasimo tako, da ugasnemo štedilnik, posodo pa pokrijemo s pokrovko in počakamo, da se ohladi. Pravilno pa lahko gasimo goreče olje tudi z mokro krpo, katero položimo preko posode in ugasnemo štedilnik.
Pri drugem prikazu smo v varnostni kletki segrevali malo plinsko jeklenko, ki je namenjena za kampiranje. Pokazali smo, kaj se zgodi, če je jeklena, napolnjena s plinom butan-propan, izpostavljena vročini. Prikazna jeklenka je bila približno 10x manjša od kuhinjske, vendar je tudi eksplozija le-te zelo nevarna (glej videoposnetek).
V tretjem delu gasilskega dneva, smo zakurili mešanico nafte in bencina, in prikazali postopek uporabe ročnega gasilnika. Pozvali smo vaščane, da poizkusijo pogasiti z ročnim gasilnikom na prah. Našlo se jih je kar nekaj, ki so imeli dovolj poguma, da so se poizkusili v gašenju ter požar nevarnih snovi tudi uspešno pogasili.
V zadnjem delu pa smo operativni gasilci PGD Loka izvedli vajo na brunarico v športnem parku v Loki. Izvedli smo notranji napad in napad preko strehe.
Vse skupaj je povezoval in komentiral David Bizjak. Med govorom je predstavil tudi naša vozila, osebno varovalno opremo gasilca ter opisal pravilno postopanje v primeru požara v gospodinjstvu ipd.

Oljna eksplozija v primeru gašenja z vodo (posnetek PGD Loka iz 2009)

Eksplozija male plinske jeklenke

Pri raznosu letakov nam je pomagala naša mladina, in sicer:
Kaja Ručigaj, Matej Mitrovič, Matej Cimerman, Žan Luka Burgar, Anžej Šarc, Marko Mali, Maks Lipovšek, Matic Lipovšek

Gasilci PGD Loka:
Andrej Brojan, David Bizjak, Boštjan Čebulj, Anže Kveder, Sašo Jenčič, Marko Kocjan, Branko Urbanc, Nejc Loboda, Domen Pirnat

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v FOTOGALERIJI (klikni!).

Spremljal nas je tudi novinar portala domzalec.si. Njegov prispevek, fotogarfije in videoposnetek celotnega dogajanja si lahko ogledate TUKAJ (klikni!).

Ni dogodkov.