• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

INTERVENCIJA: POŽAR travnate površine pod kozolcem+SLIKA, 23.3.2009

Dodano: 24.03.2009

V ponedeljek, 23.3.2009 ob 18:41 uri smo bili preko pozivnikov obveščeni, da gori kozolec ob glavni cesti Mengeš – Kamnik. Po pozivu smo izvozili z GVC 16/25 in 5 člani posadke. Približno 15 kvadratnih metrov goreče trave so še pred našim prihodom pogasili gasilci PGD Mengeš, ki so z dvemi vozili (GVC 16/25 in GVC 24/50) že prispeli pred nami, naknadno pa je prišla še ena enota PGD Mengeš z vozilom GV-V1. Po odstranjeni nevarnosti smo se vrnili v gasilski dom. Intervencija je bila zaključena okoli 19:10.

Izkazalo se je, da je lastnik načrtno kuril travo pod kozolcem, da bi le to odstranil, vendar je nekdo od mimoidočih to opazil in v temi ni videl, da je ogenj pod nadzorstvom, zato je o tem obvestil policijo, ta pa je naprej preko ReCO aktivirala gasilce. To je še en izmed mnogih napak občanov pri alarmiranju gasilcev. Namesto da bi takoj poklicali številko 112 (ReCO – regijski center za obveščanje), ki je namenjen temu, da skoordinira in sproži akcijo vseh enot, ki so potrebne za kakršno koli krizno situacijo, se kliče policijo, ki mora najprej klic sprejeti, ga obdelati ter nato ustrezno preusmeriti na ReCO, ki ima zopet svoj “reakcijski čas”, da intervencijo sproži naprej. Pri vsem tem pa se izgublja dragocen čas, ki je za uspeh intervencije še kako pomemben. K sreči sedaj to ni bil tak primer in ni bilo nič hujšega, lahko pa bi se zgodilo, da bi prav zaradi te zamude izgubili kakšno človeško življenje.

 

V intervenciji je iz vrst PGD Loka pri Mengšu sodelovalo 5 operativnih članov (Brane Urbanc, Anže Kveder, David Bizjak, Boštjan Čebulj, Andrej Brojan).

Ni dogodkov.