• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

INTERVENCIJA: Eksplozija jeklenke in požar na Novakovi ulici 3, 25.4.2009

Dodano: 28.04.2009

V soboto ponoči, ob 23:57 je bila celotna gasilska zveza Mengeš (PGD Mengeš, Loka in Topole) aktivirana in preko pozivnikov obveščena o eksploziji plina ter požaru v stanovanjski hiši na Novakovi ulici. V Loki smo takoj izvozili z GVC 16/25 in GVGP-1 ter malo kasneje še z GVM-1, skupno z 10 člani.

Ob prihodu smo se morali gasilci takoj soočiti z ognjem v celotnem pritličju, ki je ponekod že prihajal skozi okna, na katerih je eksplozija popokala stekla. Požar se je po zavitih stopnicah razširil tudi v del 1. nadstropja in posledično na del ostrešja, ki je prav tako utrpel poškodbe. Gasilci smo izvedli notranji napad z vodo, opremljeni z izolirnimi dihalnimi aparati (pri teh je Loka z ostalimi sodelovala v dveh notranjih napadih: Pritličje A. Bizjak in A. Kveder ter 1. nadstropje F. Bergant (PGD Topole) in D. Bizjak), od zunaj pa preprečili ognju, da bi se razširil na celotno ostrešje iz zunanje strani. Kmalu smo požar omejili ter pogasili, zatem pa razkopali žarišča in kjer je bilo potrebno odstranili tlečo izolacijo in jo še dodatno polili z vodo. Vmes smo vzpostavili tudi prezračevanje z nadtlačnim prezračevalnikom in nato s pomočjo lestev odprli streho ter preverili, če je požar v ostrešju dokončno pogašen.

Naslednji dan smo se zjutraj še enkrat zbrali in v celoti pokrili streho, bodisi s strešniki ali pa s folijo, iz notranjosti pa odstranili vse poškodovano in uničeno pohištvo.

Kljub temu, da je bilo naše posredovanje izredno hitro, nismo uspeli rešiti pritličja in dela ostrešja, ki sta bila popolnoma uničena. K sreči ni prišlo do človeških žrtev, saj se je stanovalec brez poškodb uspel varno umakniti iz notranjosti. Natančen vzrok požara še preiskujejo, po neuradnih navedbah pa naj bi prišlo do uhajanja plina v notranjosti hiše, ki je nato eksplodiral in vžgal okoliške predmete v pritličju.

V intervenciji je prvi dan sodelovalo 27 gasilcev z 8 gasilskimi vozili, od tega PGD Loka s 3, PGD Mengeš s 3 (GVC 16/25, GVC 24/50, GVM-1) in PGD Topole z 2 (GV-V2 in GVM-1).

 

Iz PGD Loka pri Mengšu so se intervencije 1. dan udeležili: Andrej Bizjak, Branko Urbanc, Anže Kveder, Slavko Sedeljšak, Boštjan Čebulj, Uroš Pogačar, Blaž Burgar, Matic Sašek, Anže Gorjup in David Bizjak ter 2. dan: Andrej Brojan, Andrej Bizjak, Boštjan Čebulj, Anže Kveder, Slavko Sedeljšak, Matic Sašek, Blaž Burgar in David Bizjak.

 

Slike si lahko ogledate v FOTOGALERIJI (klikni!). Avtor slik: Miha Žargi, PGD Mengeš in Andrej Brojan, PGD Loka pri Mengšu.

Dodatne slike, Avtor – PGD Topole: SLIKE

D.B.

Ni dogodkov.