• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

USPOSABLJANJE za tehnično reševanje na Igu pri Ljubljani, 25.4.2009

Dodano: 28.04.2009

Od 23. do 25.4.2009 je potekalo usposabljanje za tehnično reševanje v vadbenem centru za gasilce na Igu pri Ljubljani, na katerem smo sodelovali tudi 5 članov iz GZ Mengeš. Iz PGD Mengeš Viktor Dornik, Miha Veider, Miha Benda ter iz PGD Loka pri Mengšu Anže Kveder in David Bizjak. Po dveh dneh teorije smo se tretji dan spoznali s praktičnim usposabljanjem, ki je zajemalo:

         spoznavanje osnovnih delov avtomobila, ojačitev in nevarnosti, ki nam pretijo pri posegu v avtomobil

         učenje osnovnih vozlov ter spuščanje po vrvi z višine (vaja samoreševanja)

         spoznavanje opreme TIRFOR ter praktično dvigovanje betonskih blokov z njimi, delo z jeklenicami, vitlom ter škripci (reševanje ob potresih in raznih porušitvah objektov)

         dvigovanje bremen s pomočjo zračnih blazin in njihova pravilna stabilizacija

         spoznavanje z opremo za reševanje ukleščenih oseb na prometnih nesrečah ter praktična uporaba – razrez avtomobila

         spoznavanje z opremo za reševanje iz globine, jaškov in jam, trinožec, potenčni škripec (Rollglis), prižeme in ostala oprema

         vaja pravilnega izvleka poškodovanca iz vozila s pomočjo KED-a in njegova oskrba

         učenje za delo z enosmerno hidravliko (dvigalke in ostala oprema)

Na koncu so nam pripravili tudi posebno vajo, realen scenarij tehnične intervencije (delovno nesrečo, porušitev betonskih blokov na ponesrečenca), ki smo jo morali samoiniciativno tudi rešiti s novim pridobljenim znanjem in opremo, ki nam je bila na razpolago ter vsemi ostalimi motečimi elementi (so se kar potrudili za to), ki jih lahko srečamo na intervenciji in pomembno vplivajo na nas (panične osebe, firbci itd.) Po začetnem šoku in manjši zmedi smo uspešno organizirali ekipo, s pomočjo opreme bremena odstranili, rešili poškodovano osebo ter jo oskrbeli. Na koncu je sledila analiza intervencije s popravki in opozorili inštruktorjev za naše boljše nadaljnje delo ter podelitev diplom za uspešno končano usposabljanje.

D.B.

Ni dogodkov.