• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

INTERVENCIJA: Požar ostrešja stanovanjskega objekta na Finžgarjevi ulici v Mengšu, 6.6.2009

Dodano: 09.06.2009

Pozno ponoči, v soboto ob 23:29, so zopet zapiskali pozivniki gasilcev – operativcev vseh treh prostovoljnih gasilskih društev v GZ Mengeš iz Mengša, Loke in Topol. Preko regijskega centra za obveščanje smo dobili obvestilo o požaru v ostrešju stanovanjske hiše na Finžgarjevi ulici 13 v Mengšu, domnevno povzročen od udara strele med nevihto, ki se je istočasno razbesnela nad Mengšem. Na kraj smo v treh minutah po pozivu takoj izvozili z gasilsko cisterno GVC 16/25 s 6 člani posadke. Med vožnjo sta se 2 gasilca (Andrej Bizjak in Anže Kveder) opremila z izolirnim dihalnim aparatom ter potrebno opremo za izvedbo notranjega napada v objektu. Ob prihodu na kraj smo lahko opazili dim, ki se je valil izpod strehe in nakazoval, da se je požar pod njo že dodobra razširil, prav tako pa se je širil že tudi v kopalnico v zgornjem nadstropju. Skupaj z ostalimi gasilci smo iz notranje strani izvedli notranji napad preko kopalnice (ter knavfa) na podstrešje z nizkim tlakom (C – cevjo in turbo ročnikom) in pričeli z gašenjem, med tem ko je ekipa iz zunanje strani postavila lestve na streho ter se pripravila na morebitni zunanji napad na ogenj iz dveh strani, v primeru če bi le ta prebil streho. Po uspešnem gašenju na podstrešju sta napadalca zaprosila za odprtje dela strehe na južni strani objekta ter vzpostavitev prezračevanja z nadtlačnim prezračevalnikom, z namenom izboljšanja vidljivosti, zmanjšanja vročine ter odstranitve strupenih plinov na podstrešju skozi njo. Po prezračevanju je sledilo še gašenje zadnjih žarišč požara, odstranjevanje zoglenelega materiala na podstrešju ter izolacije. Medtem smo znotraj po prostorih v zgornjem nadstropju zaščitili določene predmete in površine z starimi oblekami in brisačami, ki nam jih je prinesel lastnik, da so čimbolj vpile tisto nekaj požarne vode, ki se ni uparila in je na zglobih pritekla skozi knavf. Zatem je sledilo samo še pokrivanje odprtine na strehi z zaščitno ponjavo, da bi preprečili nadaljnjo uničevanje objekta zaradi dežja in pospravili notranjost kopalnice, v katero se je ob posredovanju notranjih napadalcev, knavf kar zrušil, saj se je ogenj iz vrha že razširil že v kopalnico.
Po posredovanju sta nas nagovorila predsednik GZ Mengeš – Janez Koncilija ter poveljnik domačega društva PGD Mengeš – Tomaž Žargi, se zahvalila za udeležbo na intervenciji ter hitro, uspešno in skorajda šolsko posredovanje, saj smo s pravilnimi postopki (majhno količino vode) in hitrostjo, pravočasno uspeli omejiti požar, da se ni razširil na preostali del stanovanja in ob tem povzročili minimalno gasilsko škodo. Po besedah Janeza Koncilije: »Vsa čast vsem gasilcem, ki so posredovali v intervenciji!« Tako smo se, sicer mokri in umazani, vrnili v gasilski dom veseli, da smo zopet pomagali nekomu, ko nas je ta nujno potreboval, kar je tudi naše poslanstvo.

V intervenciji je sodelovalo 41 gasilcev iz prostovoljnih gasilskih društev Mengša, Loke in Topol, od tega iz Loke 12 gasilcev s 3 vozili (GVC 16/25, GVGP-1 in GVM-1). Iz PGD Loka pri Mengšu so se intervencije udeležili: Andrej Brojan, Robert Ručigaj, Andrej Bizjak, Branko Urbanc, Slavko Sedeljšak, Stane Cimerman, Anže Kveder, Boštjan Čebulj, Gašper Urbanc, Matic Sašek, Blaž Burgar in David Bizjak. Vsem hvala za odziv!

Slike si lahko ogledate v FOTOGALERIJI (klikni!) ter FILM (klikni!) intervencijske vožnje PGD Topole na kraj dogodka (vir filma: www.pgd-topole.si).

Ni dogodkov.