• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

INTERVECIJA: Mengeš, udar strele v stanovanjsko hišo – Baragova ulica 6 + DODATNE SLIKE in POROČILO, 20.6.2009

Dodano: 20.06.2009

STRELE NE PRIZANESEJO NIKOMUR, TUDI GASILCEM NE!


MENGEŠ – V neurju, ki je to soboto znova besnelo nad Slovenijo, je nesreča najhuje doletela družino Kveder iz Mengša, katere operativni član našega PGD Loka pri Mengšu in kot eden najbolj prizadevnih gasilcev je tudi ANŽE KVEDER. Vodna strela, ki je kot bomba, s strahovito rušilno močjo in oglušujočim pokom udarila iz neba naravnost v njihovo hišo, je v trenutku povzročila popolno razdejanje strehe in celotnega stanovanja ter povzročila uničenje električnih, telefonskih povezav in računalniške opreme v radiju 500m naokoli, ponekod še dlje. Trem družinskim članom, ki so se v času udara nahajali v hiši, se je stanovanje dobesedno sesulo na glavo, a so k sreči ostali nepoškodovani. Gasilci smo se takoj odzvali na pomoč, prav tako pa sosedje in drugi someščani ter javne in privatne službe v občini Mengeš. Gasilci smo takoj pričeli s prekrivanjem strehe s strešniki in zaščitnimi ponjavami, da ne bi prišlo do nadaljnjega uničevanja lastnine zaradi dežja, ki je lil kot iz škafa, na koncu pa pomagali pri pospravljanju stanovanja in okolice. Škoda je ogromna. Na pravkar obnovljenem objektu je popolnoma uničeno celotno ostrešje ter zgornje nadstropje stanovanja, razbite sončne celice, počena fasada ter strop, popolnoma uničena električna napeljava in električne naprave po hiši, telefonija ter nekatere vodne armature, razbita ter premaknjena okna in vrata. Kdaj bo stanovanje zopet tako, kot je bilo ter da bodo stanovalci v njem zopet lahko mirno in brez strahu spali, se še ne ve. Mi jim bomo na vsak način poskušali pri tem pomagati.

Nesreča nikoli ne počiva in na žalost se nesreče dogajajo tudi tistim, ki ponavadi v nesrečah vedno pomagajo drugim. A zdaj je vrsta na nas, da storimo našo dolžnost in pomagamo tudi njim ter hkrati upamo, da se na našem pozivniku nikoli ne izpiše naš domači naslov, da bi tako pomoč potrebovali.

D.B.


Uradno poročilo:

Ob 10.12 je v stanovanjsko hišo na Baragovi ulici v Mengšu udarila vodna strela in naredila pravo razdejanje na in v hiši. Uničila je celotno ostrešje objekta, razbila vsa okna, uničila elektro in telefonske napeljave ter električne naprave razmetala po stanovanju.

Po dogodku so posredovali gasilci vseh prostovoljnih gasilskih društev GZ Mengeš: PGD Mengeš, Loka in Topole, ki so s folijo prekrili streho in pomagali pri pospravljanju.

Na kraj so odhiteli tudi reševalci ZD Domžale, saj so bile v času udara strele v objektu tri osebe, ki niso bile poškodovane. Posledice udara strele je tudi daljši izpad elektrike in telefonije v polmeru 500 metrov.

V intervenciji je sodelovalo 22 gasilcev iz PGD Loka pri Mengšu s tremi vozili (GVC 16/25, GVGP-1 in GVM-1).
Iz PGD Loka pri Mengšu so se intervencije udeležili: M. B., Andrej Bizjak, David Bizjak, Anže Kveder, Andrej Gril, Boštjan Pesrl, Marko Kocjan, Gašper Urbanc, Brane Urbanc, Stane Cimerman, Slavko Sedeljšak, Anže Gorjup, Matic Sašek, Boštjan Čebulj, Robert Ručigaj, Anže Dolinšek, Nejc Dolinšek, Primož Štebe, Andrej Brojan, Franc Urbanc, Feliks Šegatin, Jože Brojan.

Slike si lahko ogledate v FOTOGALERIJI PGD Loka (klikni!) in GALERIJI PGD Topole (vir: www.pgd-topole.si) ter FILM (klikni!) intervencijske vožnje PGD Topole na kraj dogodka (vir: www.pgd-topole.si).

 

Ni dogodkov.