• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Praznovanje 80. letnice društva, 30. in 31.8.2013

Dodano: 05.09.2013

Naše Prostovoljno gasilsko društvo Loka pri Mengšu je bilo ustanovljeno, 4. avgusta 1933. S praznovanjem  80-letnega jubileja smo začeli v petek, 30. avgusta 2013. Slavnostno sejo v dvorani gasilsko-kulturnega doma je vodila Barbara Justin, in kjer so navzoče najprej pozdravili slavnostni govorniki: predsednik našega društva, Robert Ručigaj, predsednik GZ Mengeš, Janez Koncilija in mengeški župan Franc Jerič. Podeljene so bile tudi društvene zahvale in odlikovanja GZ Mengeš. Loški mladi gasilci pa so iz rok tov. Koncilije prvi v Sloveniji prejeli čine – pionir/ka, mladinec/ka.  Predstavljena je bila tudi knjiga, Loka pri Mengšu – V objemu časa, ki jo je ob jubileju izdalo naše društvo, napisali pa naši člani. Knjiga govori o zgodovini Loke, loškem gasilstvu, loški cerkvi sv. Primoža in Felicijana, loškem društvenem delu – kulturi in športu ter znanih Ločanih. O njej je v parih stavkih  strnila misli predsednica uredniškega odbora,  Nataša V. Jerič.
Vrhunec praznovanja pa je bila sobotna prireditev, ki se je začela z gasilsko povorko po ulicah Loke do Športnega parka, ki sta jo spremljali Mengeška godba in Kamniške mažoretke, in kjer je potekala tudi zaključna slovesnost, ki jo je vodila Nataša V. Jerič. Slavnostna govornika sta bila tokrat, predsednik Robert Ručigaj in predstavnik GZ Slovenije in predsednik regije Ljubljana III, Slavko Jalovec, ki je podelil tudi po dva naziva častni član in častni poveljnik ter osmih državnih odlikovanj GZ Slovenije. Ob koncu slavnostnega programa pa smo prevzeli v uporabo še novo osebno vozilo kombi FIAT DUCATO za prevoz moštva, katerega ključe sta iz rok botrov Matevža in Silve Dolinšek prevzela poveljnik Andrej Brojan in voznik Branko Urbanc. Blagoslov vozila pa je opravil mengeški župnik Janez Avsenik. Po slovesnosti se je začelo rajanje z mehiško skupino Mariachi Internacional iz Mehike ter ansamblom Saša Avsenika.

Prejemniki priznanj GZ Mengeš:
Priznanje GZ Mengeš III. stopnje so prejeli
: Janez Galjot, Franc Lagoja, Zofija Bergant, Lidija Muzga, Justina Jerič, Marija Repanšek, Nataša Vrhovnik Jerič, Boštjan Čebulj, Boštjan Pesrl, David Bizjak, Anže Kveder in Peter Petrič.
Priznanje GZ Mengeš II. stopnje so prejeli: Peter Brojan, Jože Lap, Miro Loboda, Marjana Brojan, Sonja Lož, Marjan Repanšek in Andrej Bizjak.
Priznanje GZ Mengeš I. stopnje so prejeli: Franc Bergant, Branko Urbanc, Anton Sršen, Martin Zupan in Anton Stopar.
Častna člana PGD Loka sta postala, Peter Krušnik in Franc Bergant.
Častna poveljnika PGD Loka pa, Anton Sršen in Feliks Šegatin.

Prejemniki državnih odlikovanj GZ Slovenije:
Državno odlikovanje III. stopnje sta prejela Franc Urbanc in Jože Brojan.
Državno odlikovanje II. stopnje, Miro Urbanc in Robert Ručigaj.
Državno odlikovanje plamenica III. stopnje, Andrej Brojan in Stane Cimerman.
Državno odlikovanje plamenica II. stopnje, Franc Malus in Slavko Sedeljšak.

Slike si lahko ogledate v na spodnjih povezavah:
Slavnostna seja, 30.8.2013 (klikni!)
Gasilska parada in slovesnost, 31.8.2013 (klikni!)

Ni dogodkov.