• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Vabljeni na predstavitev in USPOSABLJANJE za pravilno delo z DEFIBRILATORJEM v PONEDELJEK, 21.12.2009 ob 17:30 v loškem gasilskem domu!

Dodano: 15.12.2009

Gasilci PGD Loka pri Mengšu v ponedeljek, 21.12.2009 ob 17:30 organiziramo enourno predstavitev in usposabljanje za pravilno delo z defibrilatorjem LIFEPAK 1000, našo najnovejšo pridobitvijo gasilcev bolničarjev, enote PGD Loka pri Mengšu!

 

Nenadno smrt imenujemo zastoj srca in dihanja, ki nastopi brez opozorilnih težav ali najkasneje v eni uri po začetku simptomov. Pri odraslih je vzrok najpogosteje srce – srčni zastoj oz. nenadna srčna smrt. V Sloveniji naj bi bilo 5,5 primerov na dan. 95% teh ljudi umre pred prihodom v bolnišnico. Tako velika umrljivost je posledica občutljivosti možganov in srca na pomanjkanje kisika, saj kri med srčnim zastojem ne kroži po žilah in tako ne oskrbuje srca in možganov s prepotrebnim kisikom. Preživetje je tako odvisno od čimprejšnje povrnitve krvnega obtoka. V okviru temeljnih postopkov oživljanja prizadetemu z oživljanjem kupujemo čas do prihoda reševalcev, ki poskušajo srce ponovno pognati v normalen ritem. K sreči je znanost že tako napredovala, da je omogočila izdelavo t.i. avtomatskih defibrilatorjev (AED), ki ga za razliko od profesionalnih defibrilatorjev, v primeru potrebe lahko uporabi tudi neprofesionalni bolničar. Na nekaterih javnih mestih po Sloveniji je že moč opaziti takšne naprave.

Tako smo se loški gasilci že konec leta 2007 po bližnje seznanili in usposobili za delovanje z AED. 10 naših operativnih članov je uspešno končalo specialnost gasilca bolničarja in tako pridobili znanje polprofesionalnega reševalca.

AED je še kako potreben, saj v Gasilskem domu Loka večkrat v večnamenski dvorani gostimo različne slovesnosti in prireditve, ki jih organizirajo društva ali občina in se jih udeležuje večja skupina ljudi. Prav tako je v bližini gasilskega doma tudi športno igrišče, kjer se dnevno zadržuje večje število ljudi. Vse to nam narekuje, da se za obvarovanje življenja lahko opremimo z AED, katerega nakup bomo opravičili že s samo enim rešenim življenjem.

 

Zato vabimo vse gasilce bolničarje GZ Mengeš, ostale gasilce in občane, željne novega znanja in pomoči sočloveku, da se udeležite usposabljanja. Nekateri boste svoje znanje le obnovili, spet drugi se boste morda kaj novega naučili. Slednji boste spoznali, da ravnanje z avtomatskim defibrilatorjem niti ni tako zapleteno, kot ste morda mislili. Mogoče jutri nekomu, pomoči potrebnem, morda celo Vašim svojcem, skupaj rešimo življenje!

 

D.B.

Ni dogodkov.