• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Ekipa gasilcev bolničarjev PGD Loka pri Mengšu je bogatejša za NOV POLAVTOMATSKI DEFIBRILATOR Lifepak 1000, 22.1.2010

Dodano: 20.01.2010

V mesecu decembru 2009 smo gasilci PGD Loka pri Mengšu uspešno zaključili akcijo zbiranja sredstev za nakup polavtomatskega defibrilatorja LIFEPAK 1000 ter omenjeno medicinsko aparaturo tudi kupili.

 

Kaj sploh je defibrilator?

Defibrilator je polavtomatska medicinska naprava, ki z oddajanjem električnih impulzov skozi srce pomaga pri oživljanju poškodovanca ob nenadnem zastoju srca in dihanja. Uporabimo ga ob izvajanju temeljnih postopkov oživljanja (masaža srca – 30x : 2x – vpihi). Prednost te naprave je v primerjavi s profesionalnimi v tem, da jo lahko uporabi navaden laik. Naprava je namreč zelo preprosta in ima le dva gumba: Gumb za prižiganje naprave ter gumb za sprožitev električne energije (defibrilacijo). Vse meritve opravi sama in nas usmerja pri nadaljnjem delu v slovenskem jeziku, zato je vsaka skrb za napačno ravnanje odveč, saj povečini vse avtomatsko naredi sama. Naprava ponavadi igra ključno vlogo pri ponovni vzpostavitvi pravilnega srčnega ritma in s tem hkrati uspešnega oživljanja poškodovanca.

 

Kaj pomeni ta pridobitev za naše društvo ter splošno širšo vaško skupnost?
Po opravljenem tečaju za polprofesionalnega bolničarja smo se začeli zavedati pomembnosti dobre opremljenosti naše enote bolničarjev in pomena hitre odzivnosti v primeru nenadnega zastoja srca in dihanja. Že takrat smo začeli razmišljati o nakupu polprofesionalnega defibrilatorja, ki bi bil dovolj zmogljiv in kompatibilen z ostalimi enotami nujne medicinske pomoči v Sloveniji. Ideja je dozorela decembra lani in skupaj s pomočjo vrste donatorjev, smo lahko nakup uspešno izvedli. Ta nakup je velika pridobitev, ne samo za naše društvo, ampak za celotno vaško skupnost. Defibrilator definitivno prinaša kvaliteto in varovanje človeškega življenja v vasi na nek višji nivo kot doslej.

 

Defibrilator lahko uporabimo:

pri varovanju večjih prireditev (v gasilskem domu, na športni ploščadi, ob veselicah),

pri ozaveščanju in izobraževanju sovaščanov v prvi pomoči, kot nadgradnja sistema temeljnih postopkov oživljanja (širjenje znanja, da vedo kam se zateči po pomoč in kje so lokacije defibrilatorjev),

v intervencijah kot samozaščita lastnih enot,

ob aktivaciji sovaščanov ob nenadnem zastoju srca ter dihanja v bližnji okolici gasilskega doma.

 

Defibrilator v vrednosti 3000 € so sponzorirali:

 

– Aerodrom Ljubljana d.d.

– Športno društvo Loka pri Mengšu

– NLB d.d.

– Mercator d.d.

– Lek d.d.

 

Vsem sponzorjem ter ostalim, ki ste kakorkoli drugače pripomogli pri nakupu defibrilatorja LIFEPAK 1000, se zelo lepo zahvaljujemo!!

 

Gasilci PGD Loka pri Mengšu

 


V nadaljevanju članka vam predstavljam pravilen postopek ukrepanja ob morebitnem nenadnem zastoju srca in dihanja poškodovane osebe:

NUJNA MEDICINSKA POMOČ PRI NENADNEM ZASTOJU SRCA IN DIHANJA

 

V primeru nenadnega zastoja srca in dihanja osebe v bližnji okolici gasilskega doma v Loki pri Mengšu, TAKOJ pokličite na regijski center za obveščanje, številka 112 in naknadno oz. istočasno (če je več prisotnih) enoto PGD Loka pri Mengšu (01 / 7230422) in jim povejte:

a) KDO kliče (Janez Novak)

b) KAJ se je zgodilo (ponesrečenec se je brez razloga zgrudil pred mojimi očmi)

c) KJE se je zgodilo (Gasilska cesta 46, Loka pri Mengšu)

č) KDAJ se je zgodilo (pred eno minuto)

d) KOLIKO je ponesrečencev (eden, star okoli 55 let)

e) KAKŠNE so poškodbe (poškodovanec ne diha, nima pulza)

f) KAKŠNE so okoliščine na kraju nesreče (leži na pločniku pred gasilskim domom)

g) KAKŠNO pomoč potrebujete (pomoč bolničarjev, defibrilator)

 

Do prihoda enot NMP Domžale, oziroma bolničarjev PGD Loka pri Mengšu poskusite že sami izvajati temeljne postopke oživljanja (masažo srca in vpihe, v razmerju 30:2). Če ne znate dajati pravilnih vpihov, nujno izvajajte vsaj masažo srca na trdi, ravni površini, najbolje na tleh (globoki, močni in hitri pritiski na sredino prsnega koša)!

 

PREŽIVETJE POŠKODOVANCA JE ODVISNO OD ČIM HITREJŠEGA UKREPANJA!!!

 

Najslabše je storiti nič! Verjetnost preživetja poškodovanca teoretično pada vsako minuto neukrepanja in čakanja za 10%. Možgani pa ob pomanjkanju kisika in ustavljeni cirkulaciji krvi, odmrejo v 4-6 minutah! Zatem je okvara možganov tolikšna, da ta človek ne more več normalno živeti in funkcionirati tudi, če mu naknadno bolničarji telo oživijo. Zato je nujno potrebno, da izvajate vsaj masažo srca, kajti v telesu se še vedno nahaja nekaj neporabljenega kisika, ki ga umetno poganjamo po žilah do možganov in tako poškodovancu »kupujemo« čas do prihoda reševalcev. Ob prihodu reševalcev NMP Domžale oz. bolničarjev PGD Loka pri Mengšu bomo srce poškodovanca poskušali ponovno pognati z defibrilatorjem.

 

Demonstracija povprečnih reakcijskih časov do prihoda reševalnih enot na kraj dogodka:

 

Ponesrečenec se pred nami zgrudi.

1-2 min – da ugotovimo, kaj je narobe z njim

2 min – da pokličemo na ReCO 112 in jim vsi zmedeni povemo, kaj in kje se je zgodilo…

1 min – da ReCO aktivira ustrezne reševalne enote

1 min – povprečen reakcijski čas izvoza reševalne enote

3-5 min – čas intervencijske vožnje reševalnega vozila iz Domžal do Loke (odvisno od prometa)

SKUPAJ: 10 min od zastoja srca in dihanja (povprečna vrednost)

 

Iz prikaza zgoraj je jasno razvidno, da so možnosti za ponovno oživitev poškodovanca s strani reševalcev NMP praktično nične, če do njihovega prihoda nihče od očividcev ni storil ničesar. Zato je nujno potrebno, da taki poškodovani osebi čimprej pomagamo z izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja in uporabimo tudi defibrilator, če je seveda ta na razpolago kje v bližini.

 

Pomagajmo si med seboj! Mogoče jutri nekomu, pomoči potrebnem, skupaj rešimo življenje.

 

D.B.

Ni dogodkov.