• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Člani PGD LOKA tudi udeleženci vseslovenske čistilne akcije – OČISTIMO SLOVENIJO V ENEM DNEVU, 17.4.2010

Dodano: 19.04.2010

V soboto, 17.4.2010 smo se člani PGD Loka pri Mengšu priključili 250.000 prostovoljcem po celi Sloveniji in se udeležili velike zgodovinske čistilne akcije, kakršne še ne pomnimo v zgodovini Slovenije. Namen akcije je bil v ENEM DNEVU očistiti okoli 7000 divjih odlagališč smeti v naravi.

Ob 9h smo na športnem igrišču v Loki prejeli še zadnje napotke, se opremili z vrečkami in rokavicami ter se odpravili na delo. Naša ekipa se je razdelila v dva dela. Ena ekipa je pričela čistiti divja odlagališča ob poteh pod Dobenom, druga pa se je s terenskim vozilom odpravila na Dobeno, kjer smo s pomočjo vrvne tehnike čistili strmo in ponekod močno zaraščeno pobočje pod Ručigajevim studencem ter v dolini združili moči z ekipo dobrodušnih Dobencev. Pri odvozu vreč smeti in večjega odpadnega materiala na zbirno mesto so nam pomagali nekateri naši člani in sovaščani s svojo tehniko (traktorji, prikolice, tovornjak), dobro pa nam je služilo tudi naše gasilsko terensko vozilo za gozdne požare (opremljeno z vitlom) pri izvleku težjih stvari, kot so pralni stroji, diferenciali avtomobilov in podobno. Gasilski kombi je obratoval s polno paro, saj smo z njim po terenu prevažali tako ljudi, kot prepotrebno opremo in material za delo. Po zaključenem delu pod Dobenom se je del naše ekipe odpravil na pomoč še eni ekipi Mengša za mengeškim bajerjem, pri nalaganju večje količine smeti na tovornjak. Po koncu akcije je bila s strani Občine Mengeš in ŠD Loka pri Mengšu na športnem igrišču v Loki organizirana topla malica in pijača za vse udeležence čistilne akcije v naši občini. Gasilci smo pri njej pomagali v tem smislu, da smo priskrbeli gasilske mize in klopi, na katerih so se lahko pridni občani odpočili in okrepčali.

Za konec morda še nekaj kritike, moralnih vidikov in vtisov celotne akcije. Glede na medijsko odmevnost akcije in zares lepo vreme sem, sam osebno, pričakoval dosti večji odziv in udeležbo občanov na tej akciji. Šlo naj bi za solidarnostni pristop VSEH občanov k perečemu problemu, da skupaj, v enem dnevu, odstranimo nesnago iz našega lastnega okolja v katerem živimo in iz katerega vodo tudi pijemo. Pa se je akcija v našem okraju, po mojem mnenju, sprevrgla bolj v akcijo raznih društev, za katera je kar nekako samoumevno, da se takih akcij udeležujejo. Malokdo pa je pomislil, da se lahko akciji prav tako pridruži, pa čeprav ni član nobenega društva v občini. Medtem ko so ponekod skupaj stopile cele vasi in mesta ter dosegale zavidljivo udeležbo prostovoljcev (Pivka kar 35% vseh občanov), je naša občina dokaj podpovprečno stopicala za njimi s 6% udeleženih občanov na akciji. Kaj je botrovalo k temu, ne vemo. Morda so ljudje enostavno pozabili na akcijo, oziroma zaradi prelepega vremena rekli, da bo prostovoljcev tako ali tako dovolj in se odpravili raje na morje. Kakorkoli že, nekaj pa je zagotovo – teh ljudi (če jim to lahko sploh tako rečemo), ki so v gozd vozili smeti, na akciji zanesljivo ni bilo. Dokler bodo na svetu taki nemoralneži, bomo še naprej primorani pospravljati za njimi in opravljati nehvaležno »Sizifovo delo«.

Pohvala vsem, ki so imeli voljo, da so se akcije udeležili ter iz naših gozdov odstranili kupe smeti in dopustili naravi, da vsaj malo spomladansko sveže zadiha.


Udeleženci akcije iz vrst PGD Loka pri Mengšu:

Ručigaj Robert, Kocjan Marko, Jenčič Sašo, Stopar Franc, Sedeljšak Slavko, Frantar Jure, Šegatin Feliks, Brojan Jože, Brojan Andrej, Urbanc Branko, Bizjak David, Bizjak Andrej, Čebulj Boštjan, Burgar Blaž, Urbanc Franc, Lap Jože, Tomaž Šinko, Nina Kocjan in Kristjan Burgar.

Tehnična pomoč iz vrst nekaterih članov PGD Loka pri Mengšu:
– Stopar Franc – tovornjak
– Frantar Jure – traktor + prikolica
– Ručigaj Robert – traktor

Tehnična pomoč društva PGD Loka pri Mengšu:
– GVM-1 služil za prevoz vseh udeležencev, opreme in potrebščin po Občini Mengeš.
– GVGP-1 uporabljen za delo z vitlom in prevoz gasilcev po težko dostopnem terenu.
– vrvna tehnika (spuščanje po pobočju)
– mize in klopi na zbirnem mestu za malico celotne Občine Mengeš

Nekaj slik s čistilne akcije si lahko ogledate v FOTOGALERIJI (klikni!)

D.B.

Ni dogodkov.