• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Društvena vaja »Požar stare orodjarne«, 31.10.2012

Dodano: 03.11.2012

V sklopu oktobra, meseca požarne varnosti, smo v našem društvu organizirali gasilsko reševalno vajo z nenapovedanim scenarijem. Vaja je bila izjemno kompleksna in je zahtevala prikaz znanja različnih gasilskih veščin.

Scenarij vaje: Na objektu za gasilskim domom je prišlo do požara zaradi neznanega vzroka. Pogrešani sta bili dve osebi. V objektu so se nahajale tudi nevarne snovi, kot so plin in razne vnetljive tekočine. Ob prihodu enote na kraj je bil celoten objekt v dimu, požar v garaži (primarni prostor vžiga) je prebil okna in pričel ogrožati bližnji sosednji stanovanjski objekt. Za izvedbo vaje smo imeli na voljo 15 gasilcev PGD Loka pri Mengšu in gasilsko vozilo GVC 16/25. Predpostavilo se je, da dodatna pomoč ne bo prišla še najmanj pol ure, zato je bilo vajo potrebno izvesti samozadostno ter izvajati naloge po prioriteti.

Gasilci so takoj izvedli en napad za zaščito sosednjega objekta, vzporedno pa se je napeljevalo vode za napajanje vozila in izvajanje notranjih napadov z izolirnimi dihalnimi aparati. Med preiskovanjem zadimljenih prostorov s polnimi cevmi vode so napadalne skupine naletele na plinske jeklenke in ostale nevarne snovi ter nevarnosti odstranile iz objekta. Prvo pogrešano osebo je ena izmed napadalnih skupin našla v kleti objekta. Sledil je hiter iznos osebe na prosto ter predaja gasilcem bolničarjem, ki so ugotovili stanje poškodovane osebe ter izpeljali ustrezne postopke za njeno reanimacijo. Medtem je prva napadalna skupina pogasila garažni del, prostor preiskala ter pričela s prezračevanjem objekta. Nato se je napotila preko lestve na podstrešje, kjer so našli drugo pogrešano osebo, ki je bila v nezavesti. Sledil je njen iznos do odprtine, njena oskrba ter priprava na transport s pomočjo zajemalnih nosil in improvizirane klančine, s pomočjo vrvne tehnike.

Vaja je potekala pod budnim očesom predsednika GZ Mengeš Janeza Koncilije ter Andreja Grila iz PGD Trzin, ki sta ob zaključku vaje naredila podrobno analizo ter podala pozitivno oceno z določenimi popravki in opozorili.

Zahvaljujem se vsem, ki so na vaji sodelovali in kakorkoli pripomogli k njeni uspešni realizaciji. Posebna zahvala gre PGD Topole za njihovo strokovno pomoč, pomoč pri opremi in moštvu (statistih) ter navsezadnje tudi Minki in Brigiti, ki sta poskrbeli, da gasilci ob zaključku vaje niso ostali lačni in žejni.

Slike si lahko ogledate v FOTOGALERIJI (klikni!) Foto: Špela Loboda

Gasilci: Boštjan Pesrl, Domen Pirnat, Andrej Brojan, Branko Urbanc, Uroš Pogačar, Anže Kveder, Anže Gorjup, Blaž Burgar, Tadeja Lukan, Andrej Bizjak, Uroš Klopčič, Stane Cimerman, Slavko Sedeljšak, Marko Kocjan, Nejc Loboda.
Organizator vaje: David Bizjak

Ni dogodkov.