• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

INTERVENCIJA: Delovna nesreča – oseba ujeta pod traktorjem, 22.6.2010

Dodano: 23.06.2010

Mengeš, 22.6.2010 – V torek zvečer ob 19:55 smo bili preko pozivnikov obveščeni, da je na Rašiški cesti v Mengšu prišlo do prometne nesreče, pri kateri je ena oseba ostala ujeta pod vozilom. Takoj smo izvozili z GVC 16/25 in malo kasneje še z GVGP-1, skupno s 7 člani posadke.

 

Ob prihodu na Rašiško cesto, ni bilo nikjer sledu o kakšni prometni nesreči, zato smo o smeri povprašali ljudi ob cesti, ki so nam zatrdili, da so videli voziti intervencijska vozila v tej smeri ter da smo na pravi poti. Prišli smo do konca Rašiške ulice, kjer se je asfaltirana pot končala, naprej je vodila le še makadamska pot, ki pa se je tudi kmalu močno zožila in končala z ozko gozdno potjo, ki je vodila v gozd za mengeškim bajerjem. Tam smo se srečali z ekipo gasilcev iz Mengša, s katerimi smo ugotovili, da je do nesreče očitno prišlo še naprej po gozdni poti. Vsak je pograbil nekaj osebnega orodja, prvo pomoč, nosila, gasilci PGD Mengeš pa tudi hidravlično orodje za posredovanje ob prometnih nesrečah ter se nato peš napotili po gozdni poti. Kar nekaj časa smo potrebovali, da smo prišli do približno 400 metrov oddaljene jase, na kateri je bilo že parkirano reševalno vozilo NMP Domžale. Na koncu jase pa smo opazili reševalce, ki so že bili okoli traktorja s prikolico, pod katerim je bila ujeta oseba.

 

Po ogledu situacije smo najprej podložili gume traktorja in prikolice, da se nam ta nebi slučajno speljala navzdol v globel. Nato smo se odločili, da se reševanja lotimo čim hitreje (s pomočjo hidravličnega razpirala) in ne čakamo koncesionarja, kljub temu, da so bili poklicni gasilci CPV Domžale že v bližini in so ravno takrat v naše terensko vozilo GVGP-1 ob gozdu nalagali opremo za dvigovanje večjih bremen (hidravlični bati, dvižne blazine, dvigalke ipd. opremo), katero smo naknadno tudi prepeljali na kraj, v primeru, da bi bilo posredovanje z razpiralom neuspešno. A se nam je posrečilo že s pomočjo razpirala. Uspeli smo ravno toliko privzdigniti zadnjo gumo traktorja ter ga podložiti, da smo lahko varno izvlekli ukleščene noge poškodovanega. Slednjega smo nato prenesli na zajemalnih nosilih do reševalnega vozila, kjer so ga reševalci do konca oskrbeli ter nato odpeljali v UKC Ljubljana. Na kraju smo počakali še na policiste, da so opravili svoje delo, nato pa vzvratno izvlekli traktor in ga odpeljali k lastniku domov.

 

Potek nesreče: Po neuradnih informacijah naj bi starejši osebi pri delu traktor ušel navzdol po klancu, nakar ga je poskušal ujeti in zlesti nanj, a mu to ni uspelo in je padel z njega naravnost pod zadnja kolesa, ki so mu ukleščila nogi. K sreči se je traktor zaletel v drevo ter ustavil, še preden bi dokončno zgrmel v globel ob jasi, tako da čez poškodovanca ni zapeljala še prikolica, ki je bila priključena na traktor, kar bi bilo zanj lahko tudi usodno.

 

V intervenciji smo sodelovali PGD Mengeš, PGD Loka pri Mengšu, CPV Domžale, NMP Domžale in PP Domžale.

 

Gasilci PGD Loka pri Mengšu: Andrej Brojan, Andrej Bizjak, Boštjan Čebulj, Anže Kveder, Anže Gorjup, Burgar Blaž in David Bizjak.

 

Slike si lahko ogledate v FOTOGALERIJI (klikni!).

Ni dogodkov.