• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Tabor mladine GZ Mengeš, 23.8.-26.8.2012

Dodano: 23.08.2012

1. dan – 23.8.2012

Iz deževnih krajev naše občine smo odrinili ob 8h in se v dežju vozili dobri dve uri. Na Kopah, kjer je bil naš cilj nas je pričakalo oblačno in hladno vreme. Zato smo z veseljem odšli v toplo zavetje Grmovškovega doma in si uredili domovanje za naslednje štiri dni.

Mentorji smo pregledali plan dela za vse dni, otroci pa so si medtem odpočili od vožnje. Kuharji Grmovškovega doma so nam medtem pripravili kosilo, s katerim smo razvajali predvsem otroke. Po kosilu smo otrokom privoščilo proste urice, mentorji pa smo pripravili prostor, gradivo in praktična znanja za tri učne skupine: orientacija, srebrna preventivna gasilska značka in usposabljanje za veščino bolničar. V prvi skupini smo jih naučili uporabe kompasa, branja karte in orientacije po naravnih orientirjih. V drugi skupini smo nadgradili znanja lanske bronaste preventivne značke. Cilj naše tretje skupine pa je bil, da mladim gasilcem predstavimo osnove polprofesionalne prve pomoči. Osredotočili smo se na izgubo strahu pred pomočjo sočloveku in zaščito sebe v procesu pomoči.

Po predavanjih in praktičnih delavnicah so nas postregli z večerjo. Otroci so se pred spanjem zabavali na svežem gorskem zraku, zato so kmalu utrujeni sladko zaspali.

2. dan – 24.8.2012

Drugi dan smo začeli z jutranjo telovadbo, ki počasi na naših taborih postaja že tradicionalna. Za ogrevanje smo tekli skozi gozd in na sončni jasi opravili raztezne vaje. Po zajtrku so nekateri otroci dokončali obvezno pospravljanje sob, mentorji smo prevzeli svoje skupine in skupaj izvedli naslednje dopoldanske aktivnosti:
– Prva skupina je obdelala snov bronaste preventivne značke.
– Druga skupina je na gozdni jasi teoretično in praktično osvajala znanje za pridobitev veščine Naravoslovec – gozdar, katerega je kasneje nadgradil še lokalni gozdar.
– Tretja skupina je poglabljala svoja orientacijska znanja na terenu.

Po dobrem kosilu in počitku na soncu smo pričeli z popoldanskim delom programa:
– V prvi skupini smo se učili o gasilski preventivi in svoje znanje dokazali z znanjem gasilskih preventivnih gesel in zgodbic o preventivi.
– Otroci druge skupine so napisali spis na temo Varujmo okolje.

Pred večerjo smo preverili znanje gasilskih preventivnih značk. Z rezultati smo bili zadovoljni. Tudi drugi dan tabora smo sveži gorski zrak izkoristili za boljši spanec.

3. dan – 25.8.2012

Jutranja telovadba se je danes začela s pohodom, zaključila pa z razteznimi vajami pred domom. Po takšni telovadbi smo vsi z užitkom pojedli zajtrk.

Ob devetih smo začeli s programom tretjega dne. Poudarek je bil na praktičnih veščinah:
– Prva skupina je vadila prenos vode, spajanje cevi na trojak, metanje vrvi v krog, zvijanje cevi in vezanje vozlov. Zaključili smo z vlečenjem vrvi – mentorji proti otrokom. Zmagali so številčnejši in s svežim zrakom oboroženi otroci.
– Druga skupina je obnovila veščine prve pomoči. Osredotočili smo se na oživljanje, obvezovanje ran in opekline. Skupina se je naučila obvezovanja, kar so dokazali z obvezo »mumija«.
– Otroci tretje skupine so se razdelili v štiri manjše skupine in s pomočjo zemljevida in kompasa našli tri točke. Na vsaki točki so svojo prisotnost izkazali z obeskom. Orientacijski pohod so opravili uspešno.

Tekom dopoldanskih aktivnosti so nas obiskali tudi podžupan Bogo Ropotar, predsednik GZ Mengeš, Janez Koncilja in poveljnik GZ Mengeš, Franci Hribar. Aktivnostim so se pridružili in ugotovili, da so poučne, zanimive in koristne.

Po kosilu, skupinskem slikanju in glasbenem odmoru so nas zapustili z dobrim občutkom, kateremu je pripomogel pozitivizem, ki je vel iz skupine ter sveži gorski zrak na sončnih Kopah.
V sklopu popoldanskih aktivnosti smo združili skupine ter se odpravili na sprehod na vrh Velike Kope, kjer smo si ogledali energetske točke in si očistili čakre.

Po večerji smo organizirali disko za vse otroke in mentorje, kjer smo se zabavali ob glasbi, zgodbah in šalah.

Sveži zrak pa nam je tudi danes pomagal, da so otroci sladko zaspali.

4. dan – 26.8.2012

Zadnji dan smo začeli z zajtrkom. Jutranjo telovadbo smo nadomestili z dodatno uro spanja zaradi sobotne zabave v disku.
Po zajtrku smo načrtovali sprehod, ampak nas je presenetil dež. Tako smo sprehod nadomestili z igro na dvorišču Grmovškovega doma in ogledom filma v jedilnici.
Mentorji smo medtem zadnjič ocenili sobe in pripravili zaključno poročilo.
Po kosilu smo odšli proti domu polni novega znanja in lepih spominov.

Slike si lahko ogledate v FOTOGALERIJI (klikni!)

Slike:
1. dan

2. dan
3. dan
4. dan

Mentorji

Ni dogodkov.