• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Naši mladinci na državnem prvenstvu v boju z najboljšimi z regijskih tekmovanj v kvizu, 27.11.2010

Dodano: 03.12.2010

V Zrečah je preteklo soboto potekalo 9. državno prvenstvo v kvizu na katerega so se uvrstili tudi naši mladinci (Sašo Jenčič, Brigita Brumec in Nejc Loboda), z uvrstitvijo na 2. mesto na regijskem tekmovanu v Gabrovki. Med konkurenco 30 ekip so se uvrstili na lepo 15. mesto in prejeli priznanje ter medalje za udeležbo in trud. 1. mesto v kategoriji mladincev je dosegla ekipa PGD Račna.

Gasilski kviz je eden izmed najbolj zahtevnih preizkušenj mladega gasilca, saj za uspeh zahteva tako teoretično, kot praktično znanje. S pripravami na usodni dan smo začeli že nekaj tednov prej. Sašo, Brigita ter Nejc so redno hodili na vaje pod mojim mentorstvom, s pomočjo Anžeta Kvedra, Matica Saška, Boštjana Čebulja in Roberta Ručigaja. Poleg vaj so imeli mladinci nekaj samostojnega dela tudi doma.

 

V soboto smo se zbudili v zaspano, zasneženo jutro. V gasilskem domu sem še enkrat preveril, če ima podmladek vse potrebno s seboj, tako da smo se, po Anžetovih akademskih 15, lahko brezskrbno odpravili na pot. K sreči ima naš stari kombi dobro gretje, zato je v avtu kmalu postalo toplo. Mladina je zaspala, medtem ko nas je Anžetova zanesljiva roka ob zvokih »Veseljaka« varno vodila na poti proti štajerski. Ob prihodu v Zreče smo si po naši stari navadi najprej ogledali gasilski dom in vozila PGD Zreče ter se nato odpravili na prijavno mesto v osnovno šolo, kjer se je že zbirala mladina iz vseh koncev Slovenije. Po malici smo odšli v športno dvorano in pričakali otvoritev tekmovanja s strani Župana Zreč in visokih gostov Gasilske zveze Slovenije. Sledili so nastopi raznih glasbenih skupin, govori ter pozdravi navzočim. Za tem se je začelo zares. Mladina se je razdelila po kategorijah in se odpravila na teoretični del, za katerim je sledil praktični. Priznam, da sem bil kar malo nervozen, kaj šele mladina. Zavedal sem se, da smo na državnem tekmovanju v gasilskem kvizu prvič in da nam manjka izkušenj, čeprav smo to poskušali nadomestiti z ogromno truda na pripravah. Vsaka najmanjša napaka na tem nivoju se namreč ostro kaznuje. Po opravljenem praktičnem delu in manjši napaki smo uvideli, da v sam vrh ne bomo posegli. Kljub vsemu smo se uvrstili na lepo 15. mesto, kar sploh ni tako slabo. Če pogledamo iz drugega zornega kota smo uspeli prehiteti 15 regijskih prvakov in podprvakov. Pridobili smo pomembne izkušnje, ki nam bodo naslednje leto še kako prišle prav, ko se bomo pomerili z najboljšimi. Vsem trem mladim članom čestitam, ker so se resnično potrudili, dali vse od sebe in dosegli do sedaj najboljšo uvrstitev mladine PGD Loka pri Mengšu v gasilskem kvizu, kar smo tudi skromno proslavili s picami in pijačo v piceriji.

Slike si lahko ogledate v FOTOGALERIJI (klikni!)

D.B.

Tematike kviza:
a) teoretični del:
– izbor 50 vprašanj za tekmovanje Matevža Haceta (drži/ne drži)
– zgodovina gasilstva
– požarna preventiva (vprašanja za zlato značko, čini in funkcijske oznake ter specialnosti gasilcev)
– gasilska znanja (splošno o gasilstvu, organizacija gasilstva in pravne osnove, vozila in oprema, prva pomoč)
– splošna in gasilska znanja (spoznavajmo slovenska mesta in kraje, tekmovanja gasilsko športnih disciplin – članska vaja)

b) praktični del:
– vezanje vozlov (tkalski, tesarski in navezava ročnika)

– spoznavanje gasilskega orodja (spajanje cevi na trojak)

 

Rezultati

Rezultati_KVIZ_GZS_2010

Ni dogodkov.