• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Posvet mentorjev gasilske mladine v Zrečah, 20. in 21.4.2012

Dodano: 28.04.2012

Pretekli petek in soboto je v kompleksu Terme Zreče potekal posvet mentorjev mladine, katerega se je udeležilo preko 120 mentorjev mladine in predstavnikov gasilskih zvez iz cele Slovenije. Gasilsko zvezo Mengeš sva zastopala Boštjan Čebulj in David Bizjak.

Posvet v veliki dvorani smo pričeli z mislijo: »Gasilski dom brez mladine je kot drevo brez korenine.« Kaj nam bo nov in lep gasilski dom, lepa gasilska vozila in oprema, če se pred gasilskim domom ne igra mladina? Spregovorili smo o pomenu našega dela in skrbi za vzgojo gasilske mladine, ki predstavlja prihodnost našega društva.

Pogovorili smo se o aktualnih vprašanjih pri delu z mladino:
– Vpis 6 letnikov v društvo (Prišli smo do ugotovitve, da se naj ne pretirava s prezgodnjim vpisom malčkov v gasilske vrste, saj nimamo vzgojiteljskih kapacitet v svojih vrstah, pri vpisu in za prijavo na tekmovanja se šteje letnica rojstva);
– Problematika mladinskih gasilskih uniform (Neprimerne kape za mlade, drage uniforme, pomanjkanje sredstev društev za delo z mladino);
– Nova izkaznica za pionirja in mladinca (Cena 0,60€, tiskanje podatkov in plastificiranje na matični GZ, v letu 2013 bo na tekmovanjih obvezna, opremljena s črtno kodo za hitrejše branje podatkov na tekmovanjih);
– Prevoz mladine (Prišli smo do ugotovitve, da so gasilska vozila za prevoz moštva po večini neprimerna za prevoz mladine, poleg tega to predstavlja veliko odgovornost za voznika. Alternativni predlog je prevoz mladih z avtobusi, pri katerih je bilo posebej poudarjeno meddruštveno sodelovanje in delitev stroškov, saj si vsa društva ne morejo privoščiti najem avtobusa);
– Predstavitev novega priročnika za delo z mladino;
– Zavarovanje otrok (Imamo otroke na tekmovanjih, letovanjih zavarovane?);
– Delavnice na tekmovanjih (ugotovili smo, da bi bilo dobro, da bi organizatorji tekmovanj, med čakanjem na rezultate za mladino organizirali razne delavnice, da se jih zamoti in da jim hitreje mine čas).

Prisluhnili smo zanimivemu predavanju mag. Petra Debeljaka iz Urada RS za mladino, ki nam je interpretiral rezultate analize večletne študije o družbenem profilu mladih v Sloveniji, namen katerega je bil predstaviti problematiko in stisko mladih v sodobnemu kapitalističnemu svetu, ki je posledica nepravilnega delovanja sistema visokega šolstva pri nas ter napačne strateške politike vključevanja mladih v proces dela ter njihovih posledic – Fakulteta, kot socialno pribežališče mladih, depresija, fiktivni vpisi zaradi dela preko študentskih napotnic, zmanjšani vrednosti diplomiranega kadra, zmanjšanih možnostih zaposlitve mladih (pomanjkanje delovnih mest za izobražene kadre, ni pripravništev, nosečnost, kot problem zaposlovanja mladih deklet) ter posledično kasnejše odcepitve iz »hotela mama« in pozne osamosvojitve (zamaknjena leta porok, rojstva otrok), zaradi česar je opaženo povečanje števila nestabilnih zvez in manjše rodnosti otrok, vzporednice pa lahko vlečemo tudi do rušenja socialnega sistema pokojnin.

Večer je minil v sproščenem vzdušju druženja ter spoznavanja med mentorji pod taktirko Slavka Jalovca, ki nam je predstavil nemalo število družabnih iger, katere se lahko igramo z našimi najmlajšimi.

Drugi dan so bile na vrsti razne delavnice (razvrščanje za mladino, vozli in navezava orodja, organizacija taborjenja/letovanja, odnosi z mladimi kot izziv in priložnost) ter frontalne predstavitve letošnjih razpisov za orientacijo, kviz in DMG (organizatorji državnih tekmovanj so se nam predstavili že prvi dan), priča smo bili tudi zanimivi predstavitvi pokalnih tekmovanj Savinjsko-Šaleške regije s strani Dušana Zabukovnika, njegovemu pogledu na vzgojo ter delo z mladino (meddruštveno sodelovanje med mentorji in mladino, skupno izobraževanje, druženje, pohodi), ki poteka na zelo zanimiv način s številnimi mladimi ekipami že več let.

Med delavnicami je bila zagotovo najbolj burna operativna delavnica z vozli in navezavo orodja, saj še vedno nastaja problematika, oziroma ločitev med pravili na razpisu in dejanskemu sojenju sodnikov na tekmovanjih. Pravila za sojenje med sabo še vedno niso poenotena, zato na tekmovanjih prihaja do nepotrebnih sporov med sodniki in mentorji mladine, ki so mladino učili vajo po razpisu, sodniki pa napake sodijo po svojem, drugačnem kriteriju. Spori med mentorji in sodniki bodo trajali toliko časa, dokler ne bosta Mladinski svet GZS in Komisija za tekmovanja GZS začela bolje sodelovati (tako pri sestavi razpisa, kot na samih tekmovanjih, kjer se navaja pravila gasilsko športnih in tekmovalnih disciplin), zagotovo pa to ne meče dobre luči na delo z mladino, še posebej zato, ker je isti problem prisoten že več let.

Za konec še nekaj pozitivnih vtisov. Posvet je potekal v sproščenem in dobrem vzdušju, ob dobri hrani in pijači, spoznavanju mentorjev iz drugih društev, izmenjevanju izkušenj in vzpostavljanju novih prijateljstev. Iz posveta smo vsi odnesli nekaj novega, pozitivnega, kar bo nam in drugim pomagalo pri delu z mladino. Meni osebno bo najbolj v spominu ostal pogled na avenijo gasilskih vozil ter hišice, polne prijaznih gasilcev in prijateljev. Vesel pogled, ko vidiš in spoznaš, da tudi drugi živijo za to, za kar živiš sam!

D.B.

Ni dogodkov.