• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Nova krovna sirena in antena za stacionarno radijsko postajo na loškem gasilskem domu, 10.5.2011

Dodano: 11.05.2011

Pred dnevi se je uspešno zaključil projekt dobave in montaže nove elektronske krovne sirene ter antene za stacionarno radijsko postajo na streho našega novega gasilskega doma. Projekt je bil v sodelovanju s PGD Loka pri Mengšu izveden s strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Tako je po petih letih v soboto ob 12.uri, znova zatulila sirena v Loki.

Sistem javnega alarmiranja v Republiki Slovenije je v fazi prenove. URSZR mora v skladu z novelo Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami postopoma prenoviti in prevzeti sistem javnega alarmiranja na lokalnem nivoju. Prenova poteka v skladu s Študijo prevzema sistema javnega alarmiranja na lokalnem nivoju, ki jo je naročila URSZR. Cilj slednje je zamenjati vse stare sirene na že obstoječih lokacijah z novimi ter jih preko zasebnega digitalnega sistema radijskih zvez povezati v računalniško omrežje sistema ZIR. Sistem (sireno) je tako možno daljinsko krmiliti (prožiti) in nadzirati njegovo delovanje preko računalnika v CORS (ReCO). Elektronska sirena je naprava, ki preko ojačevalnikov in zvočnikov proizvaja različne zvočne alarme in govorna sporočila za prebivalce. Alarmne znake je možno aktivirati lokalno na napravi sami ali daljinsko iz Regijskega centra za obveščanje. Postavitev, usmeritev in moč sirene je določena na podlagi posebnega matematičnega izračuna strokovnjakov ter potencialne nevarnosti za okolico v skladu s standardom ISO 9613-2. Dodeljena nam je bila 1000W sirena z jakostjo delovanja okoli 108 decibelov. Nova sirena v primerjavi s starejšo različico ne proizvaja nobenih močnejših tresljajev. Zaradi njene usmerjenosti navzven je njena slišnost v neposredni okolici malo manjša, v oddaljenosti pa dosti večja kot prej. V primeru izpada električne energije, lahko zaradi posebnih akumulatorjev, še vedno deluje (6 dni).

Preverjanje delovanja sirene bo potekalo vsako prvo soboto v mesecu ob 12. uri!

Slike montaže sirene si lahko ogledate v FOTOGALERIJI (klikni!)

D.B.

Vir teksta: Marko Podberšič, Prenova sistema javnega alarmiranja, URSZR, http://www.sos112.si/slo/tdocs/clanek_erk_podbersic.pdf

Preberite tudi:
TIPI SIREN – Sistem javnega alarmiranja

Ni dogodkov.