• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Tabor mladine GZ Mengeš, 25.8.-28.8.2011

Dodano: 29.08.2011

Tudi v letošnjem letu si je mladinska komisija GZ Mengeš zadala izpeljati tabor mladine. Tako smo mentorji pod vodstvom Roberta Ručigaja začeli pripravljati vse potrebno, da bi se otroci na taboru zabavali in se hkrati tudi kaj naučili. Sledi kratek opis štirih čudovitih dni, ki smo jih preživeli v Kranjski gori.

1. DAN

Četrtek je bil v znamenju prihoda v prelepi del Slovenije, Kranjsko goro. Pripeljali smo se pred tradicionalno leseno hišo, dodano z smrekami in gorovjem. Ker je udeležba na 2. taboru GZ Mengeš res velika, nam je nastanitev v sobe vzela kar nekaj časa. Tabora se je namreč udeležilo 13 iz PGD Loka pri Mengšu, 20 iz PGD Mengeš in 22 otrok iz PGD Topole. Otroke spremlja, uči, animira in jim daje vzgled 15 mentorjev. Prvi dan je bil namenjen učenju vaje razvrščanja (redovne vaje) in osnov gasilske preventive za pridobitev bronaste in srebrne značke.

Vstali smo zgodaj zjutraj in zato občutili jutranjo svežino, ki jo lahko nudi samo gorsko okolje. To je bilo po vročinskem valu tega tedna zelo osvežujoče. Ker je dober začetek dneva zelo pomemben, smo začeli s tekom, telovadbo in krajšim pohodom. Po debrem zajtrku smo se razdelili v skupine in opravili naslednja usposabljanja:
– nadaljevanje gasilske preventive,
– vaje razvrščanja,
– vaja z vedrovko,
– spajanje cevi na trojak.
Med popoldanskim počitkom smo imeli pevske urice. Večina otrok je zapela eno pesmico. Mentorji pa so pokosili travo in pripravili teren za izvajanje gasilskih aktivnosti, s katerimi smo bili zaposleni celo popoldne.
Ob 18.00 uri sta nas obiskala predsednik GZ Kranjska gora tov. Robert in član PGD Kranjska gora tov. Uroš. Uroš se je pripeljal z gasilsko avtolestvijo in nam prikazal njeno delovanje. Anže in David pa sta nam slikovito opisala njeno delovanje in načine uporabe. Za konec pa nas je prav vse razveselila vožnja in dvig z avtolestvijo, krasen razgled z višine 25 metrov in pizza za večerjo. Imeli smo se imenitno!

3. DAN

Tudi tretji dan smo začeli z jutranjo telovadbo, tekom ter obilnim zajtrkom. Polni moči in v svežem okolju smo se razdelili v skupine in nadaljevali z gasilskimi aktivnostmi:
– razvrščanje in korakanje,
– orientacija,
– gasilska preventiva,
– vezanje vozlov,
– prva pomoč,
– vaja z vedrovko.
Proti koncu dopoldanskega treninga pa so nas obiskali:
– župan občine Mengeš Franc Jerič, njegova soproga in sin,
– predsednik GZ Mengeš Janez Koncilija,
– podžupan Bogo Ropotar s soprogo in
– Jani Habjan s soprogo.
Gostom smo prikazali naše osvojeno znanje in veščine, skupaj pa smo pojedli tudi odlično kosilo. Med popoldanskim počitkom so nekateri mentorji odšli na ogled gasilskega doma in voznega parka gasilcev PGD Kranjska gora.
Po končanem počitku smo uspešno izvedli še drugi del orientacijskega pohoda, potem pa je dež ustavil našo vnemo in zagnanost. Zaradi dežja smo se umaknili v notranje prostore, kjer so se mlajši gasilci uskladili z gorskim okoljem in si ogledali film Kekec, starejši pa so si čas krajšali z ogledom filma Gremo mi po svoje in različnimi družabnimi igrami. Čas je hitro minil in že je bil čas za večerjo. Po okusni večerji so se naši mladi gasilci pomerili v tekmovanju »Gasilec ima talent«, v katerem so prikazali veliko pevskega, plesnega in drugega znanja. Nastopili so:
– Črt s pesmijo Bil je konjenik,
– Nastja z baletnim nastopom Sneguljčica,
– Rok (P.) Z. s pesmicama Barčica po morju plava in Mlinček,
– Matevž in »kazenski vod« sobe D s harmoniko in petjem pesmi Jaz pa pojdem na gorenjsko,
– Sašo z »dolgo«, dvotonsko izvedbo pesmice na harmoniko Kuža pazi,
– Rok T., ki si je s harmoniko priigral zmago in sicer s pesmijo Nocoj je druga rekla mi.

4. DAN

Četrti dan smo se zbudili v sveže gorsko jutro in se namesto jutranje telovadbe naužili svežega zraka, kar je vsem zbistrilo glave. V jutranjem času smo doživeli tudi obisk, pozdravit nas je prišel poveljnik PGD Loka pri Mengšu Andrej Brojan.
Do kosila so mladi gasilci reševali teste za bronasto (mlajši pionirji) in srebrno (starejši pionirji) gasilsko značko. Tako so pokazali tudi pridobljeno teoretično znanje, katerega so nabirali skozi taborniško-gasilske dneve. Po slastnem kosilu je bil čas, da pospravimo sobe in spakiramo prtljago, sledila pa je tudi razglasitev rezultatov testov.
Bronasto značko je opravljalo 29 mlajših gasilcev, od tega so štirje pokazali veliko znanja in teste rešili brez napake (Jan Sašek, Sara Koncilija, Asja Goričan, Alenka Zakrajšek). Pri starejših je srebrno značko opravljalo 25 gasilcev. Z odliko je test rešil Uroš Klopčič, z manjšimi napakami, vendar še vedno z odličnim rezultatom, pa Žan Bergant, Rok Tratar in Anže Testen. Pohvale za dosežene rezultate gredo tudi vsem ostalim.
Po končani razglasitvi nas je na dvorišču našega začasnega domovanja že čakal avtobus in čas je bil za odhod. Polni novega znanja in lepih spominov smo se odpravili proti domu, upajoč, da se naslednje leto zopet srečamo na gasilskem taboru.

Slike si lahko ogledate v FOTOGALERIJI (klikni!)

– Slike 1. dan (klikni!)
Slike 2. dan (klikni!)
– Slike 3. dan (klikni!)
– Slike 4. dan (klikni!)

Mentorji:
PGD Topole: Nataša Aleš, Mateja Kržin, Veronika Vode, Tadej Kolenc
PGD Mengeš: Sandi Jaklič, Jure Jaklič, Sandi Zajc (fotograf / snemalec)
PGD Loka pri Mengšu:
Robert Ručigaj (vodja tabora), Žana Kveder, Mateja Urh, Anže Kveder, David Bizjak, Boštjan Čebulj, Matic Sašek, Sašo Jenčič

 

Ni dogodkov.