• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Prevzem novega vozila GVGP-1, 15.12.2023

Dodano: 18.12.2023

V petek, 15.12.2023, so v zgodnjih urah 3 gasilci odšli v podjetje EURO GV Ilirska Bistrica, na pregled in prevzem našega novega manjšega vozila za gozdne požare (GVGP-1). Nadgradnja je izdelana na osnovnem vozilu Ford Ranger. Po pregledu, so naredili še nekaj manjših popravkov, na kar je sledilo šolanje glede uporabe črpalke in ostalih funkcionalnosti na vozilu – šolanja so se udeležili Brojan Andrej, Ručigaj Urban in Pirnat Domen. Sledila je primopredaja vozila, ter slavnostno odpiranje šampanjca ter namestitev žebljička na zemljevid o dobavi vozila. Pred odhodom, smo vozičke za zamenjave modulov ter dodatni modul naložili v kombi, ter se odpravili proti domu.

Ob 19. uri je sledil sprejem vozila ter slavnostni špalir. Vozilo je prvič pripeljal glavni strojnik Urban Ručigaj, ki je špalir prevozil s prižganimi intervencijskimi lučmi ter sireno. Po sprejemu, ter ogledu vozila s strani domačih gasilcev, občanov ter drugih obiskovalcev, je v garaži stekla kratka predstavitev. Zbrane je pozdravil župan Bogo Ropotar, finančni del je predstavil predsednik PGD Robert Ručigaj, predstavitev vozila, opreme ter prikaz menjave modula pa sta izvedla namestnik poveljnika PGD Andrej Brojan in poveljnik PGD Domen Pirnat.

Po končani predstavitvi je sledilo sproščeno druženje ob hrani in pijači vseh udeležencev sprejema.

Vozilo je bilo financirano 70 % s strani občine Mengeš ter 30 % s strani Prostovoljnega gasilskega društva Loka pri Mengšu. Občini Mengeš in vsem vaščanom in občanom se iskreno in iz srca zahvaljujemo za vsa finančna sredstva.

Opis novega vozila:
Osnovno vozilo je Ford Ranger LIMITED 2.0 EcoBlue BiTurbo z močjo 157 kW (213 KM) z avtomatskih 10-stopenjskim menjalnikom, vzratno kamero ter vlečno kljuko. Ima možnost izbire pogona 2×4, 4×4 H, 4×4 L ter zaporo diferenciala.

Del nadgradnje nam je izdelalo lokalno podjetje MAMUT 4×4 d.o.o. V sklopu nadgradnje je bila dvignjena nosilnost vozila na 3500kg, kar smo dosegli z menjavo blažilcev, vzmeti ter dograditve zračnih blazin. Vgrajen je bil še odbijač z bullbarom ter vitlom WARN VR EVO 12S. Podvozje je dodatno zaščiteno s 6 mm debelo pločevino, kar nudi zaščito proti poškodbam podvozja ob premikih v gozdovih ali skalnatih terenih ter dodatno zamenjane pnevmatike z AllTerain izvedbo. Na streho je bila montirana pohodna strešna platforma s 4 stranskimi ter 1 prednjo delovno LED reflektorjem. Podjetje MAMUT 4×4 d.o.o. je vso delo opravilo brezplačno, za kar se jim iskreno in iz srca zahvaljujemo.

Gasilsko nadgradnjo vozila pa je izdelalo podjetje EURO GV Ilirska Bistrica, naročilo pa je bilo izvedeno preko podjetja WEBO Vrhnika. Na vozilo so bile vgrajene LED bliskavice in sicer 2 modri + 2 beli v maski, 2 modri stranski na odbijaču, 4 modre na strešni platformi ter 2 modri, ki sta vgrajeni v zadnjih lučeh. Vgrajen je 200W ojačevalec s sireno ter radijska postaja Motorola DM 2600. Na odstranljivi sredinski konzoli, ki je vgrajena na zadnjem sredinskem sedežu se nahaja 1x dvojni polnilec za baterijsko orodje Makita, 2x ročna radijska postaja Motorola 4800E, nitrilne rokavice za prvo pomoč ter nahrbtnik za prvo pomoč. Nadgradnja je izvedena z odstranljivo kupolo ter 2 moduloma – osnovni modul GVGP-1, ki je primarno nameščen na vozilu, ter dodatni modul »Neurja«, ki ga lahko hitro namestimo v primeru tehničnih intervencij, neurij, vetrolomov, itd.

Na modulu GVGP-1 je vgrajen rezervoar s 300 l vode ter 40 bar visokotlačno črpalko, ki je gnana preko lastnega bencinskega agregata, mini turbo ročnik je nameščen na 100m (fi 13mm) dolgo cev na navijaku, črpalka pa omogoča še dodaten izliv preko D-spojke. Poleg obvezne opreme po tipizaciji se v nadgradnji nahajata še 2 izolirna dihalna aparata (IDA) z masko.

Na modulu »Neurja« se nahaja muljna črpalka, potopna črpalka, 5500 W agregat, PRCD varnostno stikalo, 4 kos sesalne cevi (125 cm), tlačne C in B cevi, oprema za prekrivanje streh, nosilec za folijo, motorna žaga z opremo, baterijsko orodje, ter baterijski prenosni reflektor.

Podjetju WEBO.SI in EURO GV se zahvaljujemo za kakovostno in strokovno izvedbo nadgradnje vozila.

Brez sponzorjev nakup novega vozila nebi bil mogoč, za to se vsem, ki ste kakor koli pomagali iskreno zahvaljujemo. Spodaj so navedeni vsi donatorji po abecednem vrstnem redu.
Arhicenter d.o.o., Avtodetr d.o.o., Benton d.o.o., Catering PER d.o.o., Delavska hranilnica Ljubljana, Glaso d.o.o., Hren Branko s.p., Hubat d.o.o., Jereb Luka s.p., Strojne inštalacije Jože Zupančič s.p., Kalcer d.o.o., LAB Consulting d.o.o., Listar Boris s.p., Retos d.o.o, Roltek d.o.o., RSP d.o.o., Tehmax d.o.o., Totter midi d.o.o., Unis electronics d.o.o., Veselič Tomaž s.p., Vet.Am.JATA d.o.o., Vistra d.o.o., AluStil, Boris Vode s.p., Avtogen d.o.o., AZ net d.o.o., Brane Vrhovnik s.p., EtiTrak Aleš Jankovič S.P., Gašper Petrič s.p., HNG d.o.o., Javno komunalno podjetje Prodnik d.o.o., Klemen Transport, Klemen Piškur S.P., Kovinopasarstvo Dolinšek Matevž s.p., Kovinoplastika-Marketing, m Cost d.o.o., Majdič Matjaž s.p., Matej Škofic s.p., Tadej Majhenič s.p., Mbt Svet d.o.o., Mizarstvo Urbanija – Urbanija Marko s.p., Montaže Posavec, Rok Posavec s.p., Noella, Roman Šimenc s.p., Občina Mengeš, Rosenbauer d.o.o., Sandra Bohinc Horjak s.p., Seršen transport d.o.o., S-Rolo – Gašper Urbanc s.p., Ton – Tomaž Šinko s.p., Trival Antene d.o.o.

Nekaj slik si lahko ogledate v FOTOGALERIJI (klikni!)

Ni dogodkov.