• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Tabor gasilske mladine GZ Mengeš v Savudriji, 16.8. – 20.8.2023

Dodano: 21.08.2023

Kot se za konec počitnic spodobi, smo tudi letos gasilci GZ Mengeš organizirali gasilski tabor za otroke. Šli smo naproti novemu gasilskemu znanju in seveda tudi zabavi za našo gasilsko mladino.

Gasilski tabor smo začeli v sredo, 16. 8. 2023. Na poti proti Savudriji smo se ustavili v Postojni in si ogledali Gasilsko – reševalni center. Poklicni gasilci so nam razkazali dom, obleke in vsa njihova prevozna sredstva. Na kratko so nam predstavili, kako poteka običajni delovni dan. Po ogledu nas je pot peljala proti morju. Prvi dan je bil namenjen nastanitvi, razdelitvi sob, predstavitvi pravil in na koncu še skoku v vodo.

Drugi dan smo v dopoldanskem času začeli z usposabljanjem mladine in sicer z veščino bolničar, preventivec in činom mladinec II. Popoldan pa je sledil obisk župana občine Mengeš gospoda Boga Ropotarja in predsednika GZ Mengeš tovariša Boštjana Čebulja. Tako Bogo kot Boštjan sta naši mladini predala nekaj spodbudnih besed. Dan smo zaključili z večernim sprehodom do svetilnika, ogledom sončnega zahoda in slastnim sladoledom.

Petek smo začeli zelo aktivno. Z jutranjim tekom smo prebudili zaspana telesa in se tako pripravili na nov dan. Po zajtrku nas je avtobus odpeljal do Umaga, kjer nas je čakala ladjica. Odpeljala nas je na dolgo vožnjo ter v uri in pol plovbe s steklenim dnom, ponudila ogled podvodnega sveta in morskega življenja. Pozno popoldan je sledil obisk predsednika PGD Mengeš tovariša Sandija Jakliča. Tudi on je pozdravil otroke in jim namenil nekaj besed. Večer je potekal v znamenju tombole in čevapčičev.

Četrti dan je bil bolj sproščen. Dopoldan je bil namenjen usposabljanju in sicer za čin mladinec II in naravoslovec – gozdar. Popoldan, pa smo še zadnjič odšli do plaže, se predajali sončnim žarkom, plavali, supali in se potapljali. Zvečer smo se nekateri sproščali ob še eni igri tombole, medtem ko so se drugi malo potili in čakali na izpit za čin mladinec II. Po izpitu in tomboli pa nas je z obiskom presenetil predsednik PGD Loka pri Mengšu tovariš Robert Ručigaj in nas razveselil s picami.

V nedeljo po zajtrku, smo se rahlo utrujeni, a polni novega znanja in novih spoznanj ter izkušenj odpravili nazaj proti domu.

Veseli smo, da nam je kljub utrujenosti gasilcev, ki so svoje moči v zadnjih dneh pred taborom usmerjali v odstranjevanje posledic poplav, uspelo peljati otroke na morje in jim predati novo znanje.

Hvala mentorjem gasilcem in otrokom za še en uspešno izpeljan tabor.

Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!

Besedilo in foto: Mentorji GZ Mengeš

Ni dogodkov.