• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Zapustil nas je član Anton Ručigaj, 14.4.2022

Dodano: 18.04.2022

Antonu Ručigaju v spomin

V tednu pričakovanja razodetja velikonočne skrivnosti, je na veliki četrtek, dne 14. aprila 2022, med Dobenci in Ločani ter člani gasilskega društva odjeknila žalostna vest, da nas je v 65-tem letu življenja zapustil naš član Anton Ručigaj, gostilničar z Dobena.

Pokojni Anton se je rodil 14. januarja 1958, staršema Tilki in Stanetu. Bil je drugi otrok, za sestro Mileno, kasneje sta se jima pridružila še brata Peter in Janez. Anton se je po končani osnovni šoli v Mengšu usmeril v poklicno izobraževanje za poklic natakarja. V to ga je vodilo veselje, ki si ga je pridobil z delom v domači gostilni Ručigaj na Dobenu. Po odslužitvi vojaščine je ob pomoči domačih prevzemal posle v gostilni in tudi na kmetiji. Po smrti očeta v letu 1981 pa je ob podpori matere prevzel tradicijo Ručigajeve hiše na Dobenu v svoje roke in jo uspešno vodil skozi nemirne čase ob prelomu stoletja.

V zavetju Ručigajeve domačije so rasli in odrasli tudi njegovi trije otroci. Sin Rok iz zakona z Marjano Lap, ter Petra in Gašper iz zakona s sedanjo ženo Nuško Jamšek iz Mengša. Sin Gašper se je izobrazil v gostinstvu in po njegovi upokojitvi prevzel gostilno. Dediju Antonu pa so v zadnjem času veselje delali vnukinja Sara in vnuka Mark in Maks, kateri bodo močno pogrešali njegovo naročje.

Na Dobenu se je sredi 80-tih let prejšnjega stoletja gradilo vodovodno omrežje in se ob tem postavljalo tudi hidrante. To delo je bilo končano v letu 1987. Takrat so nastopili pogoji, da je naše društvo organiziralo med vaščani Dobena  t.i. gasilske trojke. Le-te so bile podprte z nujno potrebnim orodjem oz. opremo za hitro posredovanje v primeru požara. Tako je pokojni Anton v letu 1987, kot član ene izmed trojk, pristopil v vrste našega društva. Ker je bil bližini njihove domačije hidrant, je bila oprema kar vrsto let na hrambi pri njih, v gospodarskem poslopju. Skupaj z ostalimi člani trojk, se je naučil osnov rokovanja s hidrantom in osnovno opremo, ki je bila na voljo. Za opremo je vseskozi zgledno skrbel, da je bila dostopna in pripravljena za morebitno posredovanje.

Nedvomno je Antonu tudi članstvo v Zeleni bratovščini pomenilo veliko, saj je kot ljubitelj narave in živali velikokrat našel mir in ravnovesje prav dobenskih in rašiških gozdovih.

Dragi Anton, zahvaljujemo se ti za vse, kar si storil v dobro društva in tako posredno tudi vasi Dobeno in Loka pri Mengšu. Ohranili te bomo v lepem spominu. Počivaj v miru!

Ob njegovi smrti izrekamo ženi Nuški, hčeri Petri, sinovoma Gašperju in Roku, sestri Mileni, bratoma Petru in Janezu in ostalemu sorodstvu, iskreno sožalje.

Zapisal:
Miro Urbanc

Od pokojnega člana Antona Ručigaja smo se poslovili v sredo, 20. aprila 2022 ob 13. uri na pokopališču v Mengšu.

Gasilci: Anže Kveder, Boštjan Čebulj, Franc Urbanc, Miro Urbanc, Robert Ručigaj, Kaja Ručigaj, Slavko Sedeljšak, Andrej Brojan, Darko Posavec, Martin Zupan, Boštjan Pesrl, Marjan Repanšek in Sašo Jenčič

Ni dogodkov.