• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

Petru Krušniku v spomin, 14.2.2022

Dodano: 17.02.2022

Tretji teden v februarju se je začel z dnem, ko je godoval sv. Valentin, po ljudskem izreku prvi znanilec pomladi. Prav na ta dan, 14.2.2022 pa nas je v poznih večernih urah zapustil naš najstarejši član in častni član Peter Krušnik – Ukov Peter. Dva tedna pred tem, na Svečnico, je praznoval 92. rojstni dan.

Kljub visoki starosti in vse težjem zdravstvenem stanju se je živo zanimal za aktualne dogodke v domačem kraju in rojstni vasi Loki pri Mengšu. Bolezen je bila vse močnejša , življenjske moči so pešale, naposled pa se je srce plemenitega in spoštovanega občana, vaščana in člana ob zatonu dneva, ustavilo.

Pokojni Peter se je rodil 2.2.1930 v družini očeta Petra in matere Marije v Loki pri Mengšu. Po tedanjem osnovnem izobraževanju, se je podal v uk za mizarja k mojstru Antonu Benda v Mengeš in ga uspešno zaključil. Kasneje je v Domžalah najel prostor in začel samostojno mizarsko obrt. Svoje delovno dobo pa je zaključil z zaposlitvijo v podjetju Tamiz Mengeš. Tam je vse do upokojitve v letu 1991 opravljal zahtevno delo obratovodje. Svojo strokovno in splošno znanje je z veseljem prenašal na mlajše rodove, jih spodbujal in usposabljal za samostojno delo.

V letu 1959 se je poročil in z ženo Hildo sta osnovala družino z dvema hčerama, Majdo in Anko. Družina je nekaj let še bivala v Loki, konec leta 1965 pa se je preselila v lastno hišo v Mengšu. Širša družina danes šteje 7 vnukov in 11 pravnukov in pokojni Peter je bil nadvse rad v njihovi družbi.

Po vzoru očeta, ki je bil ustanovni član Prostovoljnega gasilskega društva Loka pri Mengšu, se je tudi on zelo zgodaj vključil v društvo. V letu 1949 je opravil strojniško-poveljniški tečaj in nato prevzel v društvu ustrezne naloge. Skupaj z več člani podobne starosti so bili gonilna sila pri dolgoletni želji in hotenju, da si društvo zagotovi lasten dom. Ob podpori ter prizadevanju ustanovnih članov, so si to skupno željo uresničili, pravzaprav prigarali in ob 25-letnici društva v letu 1958, dom predali svojemu namenu.

Peter se je kot izučen mizar in vešč tudi drugih gospodarskih opravil zelo prizadevno vključeval v različne dejavnosti v društvu. Praktično ni bilo prireditve oz. slovesnosti, kjer ne bi prevzel odgovornost za pripravo, scenarij in izvedbo. Vse to je opravljal s svojim mirnim in preudarnim značajem, ter tako h sodelovanju povlekel še druge člane. Več let je tudi deloval v organih društva, to je v upravnem in nadzornem odboru. Svoje poslanstvo v društvu je vestno in nesebično izpolnjeval navkljub temu, da se je po poroki preselil v Mengeš. V duši in srcu je bil še vedno Ločan. Posebej je skrbel, da se je zgodovina društva dokaj sproti beležila ter tako prispeval večji delež podatkov in zapisov, ki so bili podlaga za pripravo kronike društva ob 80-letnici. Še posebej je skrbno in občutljivo popisal obdobje od priprav ter ustanovitve društva v letu 1933, ter delovanje do začetka vojnih dni v letu 1941. Vesel je bil stalnega napredka v društvu, ter se tako aktivno vključeval v delo pri gradnji novega gasilskega doma v letih 2006 do 2008.

Za svoje nesebično in resnično predano delo v gasilskem društvu je v letu 2003 prejel Priznanje gasilske zveze I. stopnje, ter v letu 2019 značko za dolgoletno delo v društvu – 70 let. V letu 2013 mu je bila podeljena plaketa gasilskega veterana ter, kot resnično vzornemu članu tudi »Listina o imenovanju za častnega člana društva«.

Zares nesebično je deloval tudi na drugih področjih v občini in društvih v Mengšu, zato je prejel več priznanj Občine Mengeš.

2000: bronasto priznanje občine Mengeš: za dolgoletno delovanje v društvenih dejavnostih;
2010: srebrno priznanje občine Mengeš: za dolgoletno prizadevno delo;
2014: zlati znak občine Mengeš: v sklopu uredniškega odbora za pripravo knjige Loka pri Mengšu v objemu časa;
2014: podeljena mu je bila listina »Častni občan občine Mengeš« za dolgoletno prizadevno delo v občini Mengeš;

Vzornega, delavnega in družabnega člana Petra bomo v društvu močno pogrešali. Iz vsega srca se mu zahvaljujemo za vse dobro in mu želimo miren pokoj. Ženi Hildi in hčerama Majdi in Anki z širšima družinama pa izrekamo iskreno sožalje.

V njegov spomin je bila v organizaciji Občine Mengeš, v četrtek, dne 17.2.2022 ob 17.30 uri žalna seja v Kulturnem domu v Mengšu.

Gasilci: Urbanc Franc, Urbanc Miro, Sedeljšak Slavko, Čebulj Boštjan, Kveder Anže, Ručigaj Robert, Repanšek Minka in Brojan Marjana.

Pogreb pokojnega člana je bil v soboto, 19.2.2022 ob 15. uri na pokopališču v Mengšu.

Gasilci: Bizjak Andrej, Jerič Miha, Urbanc Branko, Čebulj Boštjan, Kveder Anže, Cimerman Stane, Repanšek Marjan, Brojan Andrej, Urbanc Franc, Zupan Martin, Sedeljšak Slavko, Ručigaj Kaja, Posavec Darko, Urbanc Miro, Urmaš Janez, Galjot Janez, Ručigaj Urban, Skok Franc


Ni dogodkov.