• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

KORONAVIRUS – NAVODILA ZA OBČANE – Posodobljeno: 20.4.2020

Dodano: 20.04.2020

Na tej strani objavljamo navodila Občine Mengeš in Civilne zaščite Mengeš v zvezi s koronavirusom. Stran se bo redno dopolnjevala.

Dodano: 20.4.2020

Pojasnilo glede zaščitnih mask ki so jih prejela gospodinjstva v Občini Mengeš

Spoštovani občani

V minulih dneh sta lahko v medijih spremljali pravo novinarsko gonjo, uperjeno proti zaščitnim maskam, narejenih iz »papirnatih servietov«, ki naj zaradi tega ne bi bile primerne za uporabo.

Ker ste takšne maske prejeli konec marca v vsa gospodinjstva, smo vam dolžni pojasniti, da poročanje medijev sloni na nepreverjenih podatkih, ki bi lahko ustvarile dvom o uporabnosti oziroma kakovosti zaščitne maske.

Zato vam posredujemo pojasnilo podjetja SETI d.o.o. iz katerega boste lahko sami razbrali neupravičenost trditev medijev, kar si lahko ogledate na naslednjih povezavah:

Video you tube na https://www.youtube.com/watch?v=q0jjEUkmtns
Video FB na https://www.facebook.com/SetiSlo/

Naj tudi mi še enkrat poudarimo, da ne gre za maske iz »papirnatih servietov«, temveč za netkani material Airland, ki ga je preverila Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Ljubljana in podala mnenje, da maska ni za zdravstveno uporabo, se pa lahko uporablja za zaščito splošne populacije v industriji, trgovini in osebni rabi.

Maske zato niso sporne, sporen je način nabave in razdeljevanja s strani države, v kar se v tej objavi ne želimo spuščati, smo pa na to že opozorili odgovorne!

Želimo pa vas seznaniti, da je podjetje SETI d.o.o., Občini Mengeš doniralo še 6.000 kosov materiala za izdelavo nove količine zaščitnih mask, ki so jo prav v teh dneh zaključile prostovoljke Društva upokojencev in bodo prav tako razdeljene med vsa gospodinjstva v občini Mengeš.

Upamo, da smo vam nekorektno poročanje medijev uspeli pojasniti tudi z naše strani, predvsem v želji, da se boste z masko počutili popolnoma varno, obenem pa naj še enkrat izrazimo zahvalo in spoštovanje do prostovoljk in prostovoljcev, ki so bili vključeni v izdelavo prve in druge serije mask.

Štab za Civilno zaščito
Občine Mengeš

Dodano: 10.4.2020
Pošta, banka, lekarna in trgovine v občini Mengeš v času epidemije COVID-19

V občini Mengeš se uvaja tudi pravilo, da imajo prostovoljci, ki bodo opravljali nakupe za najbolj ranljive občane, prednost pri vstopu v trgovino in lekarno. Prostovoljci bodo označeni z vidnimi telovniki in izkaznico prostovoljca, izdano s strani Občine Mengeš.

Pošta Slovenije

delovni čas v Poslovalnici Mengeš
od ponedeljka do petka od 9. do 15. ure

V času razglasitve epidemije COVID-19 in do preklica veljajo na pošti za preprečevanje širjenja koronavirusa naslednji varnostni ukrepi:
– Posamičen vstop na pošto: v notranjosti pošte je sočasno lahko toliko strank, kolikor je aktivnih poštnih okenc. Če so vsa okenca zasedena, prosim počakajte pred vrati. Vstop na pošto po zaključku delovnega časa ni mogoč.
– Obvezna uporaba zaščitne opreme: pri vstopu morajo stranske obvezno uporabljati zaščitno masko ali pa drugo zaščitno ustnega ali nosnega predela (šal, ruta ali podobna zaščita), ki prekrije nos in usta ter zaščitne rokavice.
– Varnostna razdalja: vse obiskovalce prosijo, da med čakanjem v vrsti upoštevajo varnostno razdaljo 2m do naslednje stranke.

Banka

NLB poslovalnica v občini Mengeš je do nadaljnjega zaprta.

V okolici na najnujnejše zadeve poslujeta poslovalnici Domžale na Ljubljanski cesti 62, Domžale in poslovalnica Duplica na Ljubljanski cesti 62, Kamnik. Delovni čas obeh poslovalnic je od ponedeljka do petka, od 8.30 do 13. ure. Od 8.30 do 10. ure so poslovalnice odprte le za starejše od 65 let, invalide in nosečnice. Vstop v poslovalnice brez zaščitne opreme, maske ali druge ustrezne zaščite, ki prekrije nos in usta in rokavic, ni dovoljen.

NLB opozarja, da lahko bančne opravke urejate tudi izven delovnega časa, kadarkoli in kjerkoli in sicer:
Videoklic in klepet
Kontaktni center 01 477 20 00
NLB Teledom 080 15 85
NLB klik
Klikin

Mestne lekarne, Lekarna Mengeš

Lekarna Mengeš ima zaradi preprečevanja epidemije COVID-19 spremenjen delovni čas od 31. marca 2020 dalje in sicer:

Od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure
V soboto od 8. do 12. ure

Posebej opozarjajo, da lahko izvajalec lekarniške dejavnosti izda zdravilo za uporabo v humani medicini na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca, zdravilo za uporabo v humani medicini brez recepta pa v količini enega pakiranja na osebo.

Vstop v lekarno je mogoč posamično v ustrezni zaščitni opremi, pri čakanju pa je potrebno upoštevati varnostno razdaljo.

Trgovine

Tudi trgovine v občini Mengeš imajo zaradi ukrepa o preprečevanju epidemije COVID-19 spremenjen delovni čas, ki je naveden na lokaciji trgovine.

V delovnem času trgovin lahko med 8. in 10. uro ter zadnjo uro delovnega časa nakup opravijo izključno starejši od 65 let, invalidi in nosečnice. Starejši od 65 let lahko nakup opravijo izključno v tem času.

V času razglasitve epidemije COVID-19 in do preklica veljajo v trgovinah naslednji varnostni ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa:
– Pred vstopom v trgovino si obvezno razkužite roke.
– Število strank v trgovinah je omejeno, zato stranke vstopajo posamično oziroma skladno z navodili varnostne službe.
– Obvezna uporaba zaščitne opreme: pri vstopu morajo stranske obvezno uporabljati zaščitno masko ali pa drugo zaščitno ustnega ali nosnega predela (šal, ruta ali podobna zaščita), ki prekrije nos in usta ter zaščitne rokavice
– Varnostna razdalja: vse obiskovalce prosijo, da med čakanjem v vrsti upoštevajo varnostno razdaljo 2m do naslednje stranke.

Dodano: 28.3.2020
Obveščamo vas, da je iz preventivnih razlogov z namenom preprečevanja širjenja koronavirusa ODPOVEDANA spomladanska akcija odvoza kosovnih in zbiranja nevarnih odpadkov. (klikni!)

Dodano: 27.3.2020

https://domzalec.si/v-obcini-menges-bo-vsako-gospodinjstvo-prejelo-dve-zascitni-maski-in-navodila-za-uporabo/

– Dodano: 23.3.2020 – PRIPOROČILO UKREPOV OSEBAM, KI BODO IZVAJALE NAKUPE ZA PREHRANO (klikni!)


Spoštovane občanke in občani,

življenje po Sloveniji in tudi v občini Mengeš se spreminja. Zaprti so vrtci in šola. Ustavlja se ves javni potniški promet. Po Sloveniji velja prepoved neposredne prodaje blaga in storitev. Ta prepoved med drugim velja za nastanitvene, gostinske, wellnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve, medtem ko ostajajo odprte prodajalne z živili, lekarne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike. Uporaba zunanjih igrišč in igral ter občinskih prostorov za druženje je s sklepom župana z dne 16. marca 2020 PREPOVEDANA! Situacija se iz dneva v dan, sedaj že z uro v uro spreminja in zaostruje.

Občanke in občani dosledno upoštevajte navodila Ministrstva za zdravje in Nacionalnega instituta za javno zdravje pri izvajanju samozaščitnih ukrepov, s čimer boste na najboljši možni način prispevali k upočasnitvi širjenja virusa.

Naprošam vas, da se zadržujete doma, se izogibate območjem z veliko ljudmi, da dosledno upoštevate navodila republiškega štaba civilne zaščite in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Otroci in mladostniki naj bodo zunaj v spremstvu staršev in pod njihovim nadzorom. Izogibajte se izvajanju aktivnostim na prostem, ki lahko privedejo do nesreče (kurjenje v naravi, ekstremni šport, vožnja z motorjem,…). Čas je v tem trenutku ključnega pomena. Hitreje, ko se bo virus zajezil, hitreje se bo življenje zapeljalo na stare tirnice. Žal pa nam trenutni vremenski pogoji ne gredo na roke in vabijo v naravo. Ampak kljub temu, pozivam vas: ostanite doma!

Jure Šinkovec
poveljnik Civilne zaščite v občini Mengeš

SPREMENJEN ODPIRALNI ČAS LEKARNE MENGEŠ
Odpiralni čas v lekarni Mengeš bo od 20. marca 2020 dalje, od 10.00 ure do 18.00 ure.
Spremenjeni odpiralni čas velja do preklica.

ODPADKE V GOSPODINJSTVIH Z BOLNIKI, KI KAŽEJO ZNAKE BOLEZNI KORONAVIRUSA COVID-19 SE LAHKO ODVRŽE IZKLJUČNO V POSODO ZA MEŠANE KOMUNALNE ODPADKE
Ministrstvo za okolje in prostor svetuje osebam, ki imajo potrjeno okužbo oziroma so zaradi suma na okužbo s koronavirusom COVID-19 v domači oskrbi, da osebne odpadke (na primer uporabljene robčke in rokavice iz lateksa) ter odpadke od čiščenja prostorov (na primer krpe za enkratno uporabo) odložijo v plastično vrečo za odpadke in jo, ko je polna, tesno zavežejo. To vrečo naj nato namestijo v drugo plastično vrečo za odpadke in tudi to tesno zavežejo ter jo ločeno hranijo vsaj 72 ur, preden jo odložijo v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke (preostanek odpadkov). Druge gospodinjske odpadke lahko odlagajo kot običajno. Omenjena priporočila so objavljena tudi na spletni strani NIJZ.

Celotna novica (klikni!)

OBČINA MENGEŠ ORGANIZIRA TUDI POMOČ STAREJŠIM OZIROMA POMOČ OBČANKAM IN OBČANOM V STISKI
Za občanke in občane občine Mengeš, ki so v stiski ali potrebujejo dostavo nujnih življenjskih potrebščin, je občina Mengeš v dogovoru z Rdečim križem Mengeš organizirala skupino prostovoljcev.

Za kontakt s prostovoljci je na voljo telefonska številka tajništva občine 01 724 71 00.

Vsi potrebni pomoči lahko pokličete med 8. in 12. uro.
Dostava oziroma pomoč bo organizirana po 12. uri.

POZIV PROSTOVOLJCEM ZA POMOČ V DOMU POČITKA MENGEŠ
Občina Mengeš in Civilna zaščita občine Mengeš pozivata vse prostovoljce, ki bi lahko nudili pomoč v Domu počitka Mengeš, da posredujejo ime in priimek, ter telefonsko številko ali elektronski naslov na e-naslov marko.kocjan@menges.si.

Dom počitka Mengeš bi potreboval prostovoljce z osnovnim znanjem nege starejših (dipl. medicinske sestre, medicinske sestre, bolničarje),
kot tudi laične prostovoljce (šoferje, pomoč v kuhinji, pomoč pri hranjenju, razdeljevanju čaja…)

Prostovoljci bodo aktivirani v primeru kriznih razmer.
Za pomoč in sodelovanje se vam že vnaprej lepo zahvaljujemo.

ODREDBE OBČINE MENGEŠ
koronavirus – zaprtje igrišč
koronavirus – zaprtje lokalov

Ni dogodkov.