• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

IZOBRAŽEVANJE: Tečaj GNPA (HotFire) na Igu, 12. in 13.5.2015

Dodano: 13.05.2015

V torek, 12.5.2015 sva 2 gasilca iz PGD Loka, Anže Gorjup in Domen Pirnat, v vadbenem centru za usposabljanje gasilcev na Igu pri Ljubljani uspešno zaključili dvodnevno usposabljanje gasilcev za gašenje notranjih požarov – modul A (v tujini tako imenovani HOTFIRE TRAINING).

V dveh dnevih smo se pri teoretičnem in praktičnem delu tečaja učili pravilnih postopkov gašenja in reševanja, prepoznavanja znakov nevarnosti ter pasti, ki čakajo gasilce pri požarih v stanovanju oz. v drugih zaprtih prostorih, ki so za gasilce dosti bolj nevarni za gašenje kot zunanji požari. Praktični del usposabljanja se je pričel »na suho«, z vadbo različnih tehnik gašenja in gibanja po prostoru s pravilno izbiro širine curka in pretoka vode na turbo ročniku. Zatem je šele sledilo pravo usposabljanje v gorečem zabojniku (opremljeni v polni gasilski zaščitni obleki z izolirnimi dihalnimi aparati) pod strogim nadzorom inštruktorjev, ki so nam prikazali pravilen postopek gašenja ter tudi posledice nepravilnega postopanja, katere smo lahko dodobra občutili na lastni koži. Po prikazu smo bili na vrsti mi. Z vmesnimi nasveti inštruktorjev nam je vsem uspelo, da smo osvojili ustrezno tehniko, znanje ter pravilno in uspešno požar pogasili. Pri tem moram omeniti, da smo bili kot najbolj zagreti tečajniki vedno prvi v zabojniku, daleč spredaj takoj za inštruktorji, tam kjer je vročina najhujša in čakali na svoj »peklenski krst« z velikim pričakovanjem v očeh, da prvi pograbimo ročnik in se preizkusimo v gašenju, saj je to za nas predstavljalo velik izziv.

Praktično usposabljanje je zajemalo tudi prikaz dveh nevarnih pojavov pri požarih v zaprtih prostorih, kot sta požarni preskok (FLASHOVER) in povratni ogenj (BACKDRAFT), katerih simulacijo smo si v živo ogledali. Opazovali pa smo tudi razvoj požara v stanovanju na posebni maketi majhne hiške, v kateri smo v enem od prostorov prižgali majhen ogenj, ki se je nato širil po prostorih naprej. Pri tem smo imeli živahno diskusijo o pravilnem vstopanju v tak objekt, pravilnem gašenju in prezračevanju, o različni barvi, obliki ter hitrosti izhajanja dima ter s tem posledično prepoznavanja prostora v katerem gori, v kateri fazi je požar, možnih znakov nevarnosti, ki nam pretijo ter zunanjih ukrepih, ki jih moramo izvesti za preprečitev nadaljnjega širjenja požara. Ob zaključku tečaja so nam čestitali, zaželeli varno, uspešno gašenje ter podelili posebne plakete, ki izkazujejo naš uspeh in prizadevanja na tem usposabljanju.

Uspešno smo zaključili še eno izobraževanje v sklopu katerega smo pridobili kar nekaj novega znanja ter dragocenih praktičnih izkušenj pri gašenju notranjih požarov. Nova tehnika in nove metode gašenja prinašajo s sabo spremembe, nove izzive in nujno potrebna nova znanja. Spoznali smo, da naše znanje še zdaleč ni popolno, temveč je hudo pomanjkljivo. Potrebno bo še kar nekaj vaj, prakse in dodatnega izobraževanja, da bomo postali zares dobri in vrhunski gasilci. Upam, da smo se s tem opravljenim tečajem temu idealu vsaj malo približali in s tem prispevali k večji varnosti (kot prvo) nas samih, naših občanov, njihovega premoženja ter konec koncev k večji profesionalnosti in racionalnosti našega ukrepanja in posredovanja v intervencijah.

Ni dogodkov.