• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

IZLET MLADINE GZ MENGEŠ (poročilo, SLIKE in VIDEO)

Dodano: 14.11.2008

V soboto, 8.11.2008 smo imeli izlet gasilske mladine GZ Mengeš. Iz PGD Loka se je izleta udeležilo 23 otrok oz. mladine in 4 mentorji. Pot nas je z avtobusom v dopoldanskih urah popeljala iz pred gasilskega doma v Loki v Kranj, kjer smo imeli oraganiziran ogled Javnega zavoda gasilsko-reševalne službe Kranj. Na začetku nas je lepo pozdravil vodja dnevne izmene in nas seznanil s hišnim redom. Prvo so nam prikazali, na kakšen način jih alarmira ReCO Kranj, ki domuje v isti stavbi kot gasilci, da bi v primeru intervencije znali reagirati in se umaknili iz intervencijske poti. Vodja nas je razelil v 3 skupine in nas napotil na 3 točke ogleda.
Prva točka:
Ogled tehničnega vozila TRV2-d. S tem vozilom izvozijo na vsako intervencijo tehničnega tipa ( prometne nesreče, pri odpiranju stanovanjskih vrat, reševanja iz dvigal, reševanja iz kanjona reke Kokre,…. ) .
Druga točka:
Ogled 30 let stare in čisto nove avtolestve s košaro ALK 30 ter gasilskega vozila za gozdne požare GVGP – 1. Razložili so nam delovanje določene opreme in zakaj se uporablja ter izvedeli koliko intervencij imajo v povprečju na dan ( 2 ) in kakšne vrste ( 7 od 10 so tipa tehničnih intervencij, 3 pa klasično gašenje požarov ). Pokazali so tudi opremljenost posameznega poklicnega gasilca. Vsak zaposleni ima zaščitno obleko, škornje, čelado, delovne rokavice, UKW prenosno postajo, podkapo, masko za izolirni dihalni aparat ( IDA )….
Tretja točka:
Ogled poveljniškega vozila PV – 1. Oprema v vozilu je klasična za poveljniško vozilo + oprema za tehnično reševanje. Za iskanje poti oz. lokacije pri intervencijah uporabljajo ročne karte ter prenosni računalnik. V zadnjem vozilu pa imajo tudi prenosno hidravlično orodje za reševanje poškodovancev v prometnih nesrečah.

Ko smo si na pol ogledali PV-1 pa nas je vse presenetil znani alarm za intervencijo. Najprej smo mislili, da gre za vajo potem pa ob pogledu, kako se gasilci oblačijo v svoje zaščitne obleke le videli da gre zares. Gorelo je namreč gospodarsko poslopje v Podbrezju. Izvozili so s tremi vozili in 5 gasilci: PV-1, GVC 24/40 in GVC 30/70. Po odhodu gasilcev na intervencijo pa nas je avtobus popeljal v Kranjsko Goro ob misli, da se spustimo po letnem sankališču. Tudi tam nismo imeli veliko sreče. Sankališče je bilo zaprto oz. v popravilu, spremljalo pa nas je tudi slabo vreme, a na veselje otrok je bilo v bljižini otroško igrišče s trampolini. Malo so poskakali potem pa nas je čakalo že kosilo v Ratečah. Po kosilu nas je pričakal še dež in nam ni preostalo drugega, kot da oddidemo domov in se tolažimo z mislimi, da nas naslednje leto pričaka lepo vreme in gasilci brez intervencije v času našega obiska. Wink

Mentorji oz. “krotilci” mladine pa smo bili: Matic Sašek, Robert Ručigaj, Tina Sušnik in Andrej Brojan.

Slike iz izleta si lahko ogledate v FOTOGALERIJI (klikni!).

Nastala sta tudi dva filmčka: Izvoz gasilcev GRS Kranj in veselje otrok med vožnjo (klikni!).

 

lp Andrej Brojan

Ni dogodkov.