• SPIN – pregled dogodkov

  • Sponzorji

  • Vremenska napoved

  • Radarska slika padavin

  • Meteoalarm

  • Požarna ogroženost

  • Gostovanje spletnih strani

81. redni letni občni zbor loških gasilcev, 31. 1. 2014

Dodano: 15.02.2014

Redni letni občni zbor, 81. po vrsti, je zadnji petek v januarju, v dvorano gasilsko-kulturnega doma v Loki privabil veliko loških gasilk in gasilcev ter povabljenih gostov. Poleg predsednika GZ Mengeš  Janeza Koncilija in poveljnika GZ Mengeš Andreja Bizjaka ter predstavnikov gasilskih društev iz Mengša, Topol, Leka Mengeš in Trzina se je vabilu odzval župan Franc Jerič, župnik Janez Avsenik pa se je zaradi neodložljivih obveznosti opravičil. Prišli so tudi predstavniki domačih društev: predsednica KD Antona Lobode Nataša Vrhovnik Jerič, predsednik ŠD Loka Matjaž Anžlovar in predsednik loškega Vaškega odbora Darko Purnat.

Po uvodnem pozdravu predsednika PGD Loka Roberta Ručigaja in izvolitvi delovnega predsedstva – Marjane Brojan kot predsednice ter Branka Urbanca in Minke Repanšek kot članov ter zapisnikarja Boštjana Čebulja – se je občni zbor začel, in sicer z minuto molka za pokojne loške gasilce. Sledila so poročila o delu in prizadevanjih društva v letu 2013, pri čemer se je predsednik Robert Ručigaj zahvalil vsem članom in članicam za uspešnost in odgovornost. Poleg odličnega dela operativcev je opozoril na vse druge člane, ki tako ali drugače skrbijo, da je društvo prepoznavno in dejavno na vseh področjih. Ponovno se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri izidu knjige Loka pri Mengšu, V objemu časa, ki je izšla pred nekaj meseci in imela neverjetno lep odziv med sovaščani, pa tudi mnogimi drugimi po vsem svetu. Najizdatnejši v svojih poročilih so bili poveljnik društva Andrej Brojan in predstavniki mladinske komisije Kaja Ručigaj, Urška Brumec in Lucijan Štempelj, kar je povsem razumljivo, saj je društvo res delovno in zelo uspešno prav na operativnem področju. Mladi so pripravili le povzetek, saj je bilo vse o njihovem delu povedano že na mladinskem zboru.

Poveljnik Andrej Brojan, ki je zelo podrobno opisal delo operativnih enot, je med drugim povedal, da so bile v akciji sedemnajstkrat, vzroki pa so bili: 4x stanovanjski požar, 5x prometna nesreča, 2x požar na prometnih sredstvih, 3x črpanje vode iz hiš, 3x pomoč reševalcem zdravstvenega doma in 1x onesnaženost Pšate. Izobraževanja v Izobraževalnem centru na Igu in v GZ Mengeš se je udeležilo 17 članov, zdravniške preglede pa je uspešno opravilo deset operativnih gasilcev. Prav tako je povedal, da so se naše ekipe poleg domačega tekmovanja za pokal Loke udeležile še 38 različnih gasilskih tekmovanj po Sloveniji v različnih kategorijah in na različnih ravneh ter bile pri tem nadvse uspešne. Za lepo urejeni gasilski dom in okolico smo lani prejeli priznanje Turističnega društva Mengeš. Tudi dejavnosti v mesecu varstva pred požari so bile izpeljane po načrtu: živžav pri OŠ Mengeš, pregled hidrantnega omrežja, redarska služba, operativne vaje, gasilska sv. maša, reševalna vaja 2x, izobraževanja na Igu in dve intervenciji. Andrej Brojan je omenil, da se člani društva pridno udeležujejo obletnic društvenih kolegov, žalnih in drugih slovesnosti, prireditev in dejavnosti drugih društev v zvezi in zunaj nje. Ob koncu se je zahvalil vsem sodelavcem za pomoč pri uresničitvi društvenih ciljev.

O svojem delu so spregovorili tudi tajnik, blagajnik, strojnik, gospodar, predstavniki raznih komisij in odborov. Načrt dela za leto 2014 je razgrnil predsednik društva in iz njega je razvidno, da bo spet treba zavihati rokave, tako pa uspeh ne bo izostal. In tega si v Loki vsi želimo. Prizadevnost in uspešnost društva sta v svojih nagovorih poudarila tudi župan Franc Jerič in predsednik GZ Mengeš Janez Koncilija, ki je spregovoril še o obveznostih članov do gasilske uniforme ter o opremi in zakonodaji. Z besedami pohvale niso skoparili ne predstavniki sosednjih gasilskih društev, ne predsednica kulturnega in predsednik športnega društva, ne predsednik Vaškega odbora Loka. Sledilo je podeljevanje gasilskih napredovanj, podelitev odlikovanj za delo v društvu in priznanj za lanske tekmovalne dosežke ter za opravljene izpite in tečaje. V svoje vrste smo sprejeli tudi dva nova člana oz. člana in članico.

Prijetno srečanje smo končali z zakusko in v živahnem medsebojnem pogovoru.

Nekaj slik si lahko ogledate v FOTOGALERIJI (klikni!).

Ni dogodkov.